X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Expert: Noi depășim limita dezvoltării sigure

15 dec. 2014,, 16:30   Economie
4131 4
Foto: vedomosti.md
„Președintele Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, nu face față și încearcă să-și justifice neîndemînatic eșecul. Inflația galopantă niciodată nu a contribuit la dezvoltarea economiei și cu atît mai mult nu poate fi în beneficiul majorității populației țării”, a comunicat vicedirectorul Centrului de Investigaţii Strategice şi Reforme, doctorul în economie Elena Gorelova, intervievată de NOI.md.

Guvernatorul BNM a declarat astăzi că ”nu vede motive pentru panică și îngrijorare în legătură cu devalorizarea continuă a leului în raport cu dolarul, menționînd că situația în ansamblu pe piața valutară a țării este supravegheată, iar deprecierea valutei naționale, cauzată inclusiv de factori externi, ajută economia națională să se adapteze la condițiile economice complicate și să absoarbă șocurile externe ”.

În opinia expertului, ”nu trebuie să fii economist ca să înțelegi că inflația înseamnă majorarea tarifelor, creșterea ulterioară a prețurilor. În primul rînd, toate acestea va bate la buzunar majoritatea populației, în special pe cele mai vulnerabile pături ale ei: pensionarii, lucrătorii medicali, pedagogii – toți angajații din sfera bugetară. Mai ales că nu a fost prevăzută nicio compensație din partea statului. De aceea, toate majorările salariale efectuate recent, precum și cele promise nu au nicio valoare. Cei care au studiat economia politică își amintesc că inflația este un impozit pe săraci”.

„Nici pentru economia țării inflația nu poate fi utilă, deoarece întreprinzătorii din sfera reală a economiei nu obțin veniturile scontate, nu pot efectua previziunea activității sale pe termen lung. Nici un antreprenor, oricît de neiscusit ar fi, nu va investi în economia țării cu o inflație imprevizibilă, de aceea, în viitorii cîțiva ani, în Moldova nu vor putea fi realizate proiecte pe termen lung”, a continuat economistul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?