X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

BNM: devalorizarea leului ajută economia Moldovei să absoarbe șocurile externe

15 dec. 2014,, 14:00   Economie
4093 4

Foto: actualitati.md

Banca Națională a Moldovei nu vede motive pentru panică și îngrijorare în legătură cu devalorizarea încontinuu a leului în raport cu dolar, menționînd că situațiaîn ansamblu pe piața valutară a țării este supravegheată, iar deprecierea valutei naționale, cauzată inclusiv de factorii externi, ajută economia națională să se adapteze la condițiile economice complicate și să absoarbe șocurile externe. Acest fapt l-a declarat astăzi jurnaliștilor guvernatorul BNM Dorin Drăguțanu, comentînd la solicitarea lor devalorizarea continuă a valutei naționale, relatează NOI.md.

Șeful Băncii Naționale a Moldovei a menționat că la momentul de față situația pe piața valutară a Moldovei este similară celei înregistrate în trimestrele precedente și anul 2014 în ansamblu. El a mai specificat că asupra pieței valutare a Moldovei influențează factorii globali, care nu pot fi excluși de măsurile administrative din partea regulatorului.

Dorin Drăguțanu a menționat că deprecierea leului în raport cu dolar a constituit aproximativ 16-17 la sută. Totodată, rubla rusească s-a devalorizat cu 60 la sută, hrivna ucraineană - cu 100 la sută. Potrivit lui, deprecierea leului este condiționată de corelarea situației macroeconomice cu conjunctura regională, ea permite menținerea competitivității produselor moldovenești pe piețele externe, absorbția șocurilor externe pentru economia țării.

Șeful BNM a menționat că orice dezechilibru trebuie să fie echilibrat. El a specificat că prețul la petrol nu va scădea pînă la infinit. Se va modifica spre bine și situația în Ucraina. Pe piață se va instaura pace și stabilitate.

Dorin Drăguțanu a reamintit că BNM a efectuat în acest an pe piața valutară operațiuni sub formă de vînzare de valută, ea încearcă să aplaneze situația, să evite fluctuațiile mari ale cursului. Ultimele intervenții au fost efectuate vinerea trecută, cînd BNM a vîndut 20 de milioane de dolari. ”Transmitem astfel un semnal despre aceea ce vedem pe piață și oferim lichiditate atunci cînd e cazul”, a spus Dorin Drăguțanu. Potrivit lui, încetarea deprecierii leului la momentul de față va afecta economia, competitivitatea produselor moldovenești și nu trebuie de menținut artificial cursul leului, deoarece cursul valutar flotant ajută la adaptarea la condițiile economice complexe. ”Adaptarea cursului și devalorizarea leului în raport cu dolar va fi, în final, în beneficiul întregii economii”, a specificat șeful BNM.

Potrivit lui, astăzi, după cum s-apreconizat, vor fi publicate datele privind PIBul Moldovei în al treilea trimestru și BNM așteaptă că acești indicatori vor fi mai buni, decît cei așteptați de BNM anterior, datorită faptului că deprecierea leului a contribuit la absorbția șocurilor externe. Dorin Drăguțanu a reamintit că după orice devalorizare a valutei urmează întărirea ei, indicînd asupra faptului că trendul leului în anul viitor se va schimba la fel. Șeful BNM a reamintit că și în anul 2009, și după criza financiară din 1998, a avut loc devalorizarealeului, dar și după deprecierea bruscă a valutei naționale s-a instaurat o perioadă de stabilitate relativă și economia a absorbit șocurile externe.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?