Eurovision stiri: 518
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427

În 2014 BERD va investi în economia Moldovei 120 mil. de euro

22 oct. 2014,, 17:15   Economie
3985 0
Foto: 1prime.ru
Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Guvernul Moldovei au semnat miercuri un Memorandum, scopul căruia este îmbunătăţirea climatului investiţional din ţară. Documentul a fost semnat de preşedintele BERD, Suma Chakrabarti, şi Prim-ministrul Iurie Leancă.

Potrivit agenţiei "Infotag", citând interviul preşedintelui BERD acordat NewsMaker, existenţa unui astfel de Memorandum în mai 2014 a fost solicitată Premierului Leancă de conducerea băncii.

Memorandumul prevede, inclusiv, crearea unui registru al acţiunilor băncilor, care va fi gestionat de Banca Naţională a Moldovei (BNM). Suma Chakrabarti a spus că un registru transparent al acţiunilor pe lângă BNM va permite investitorilor, creditorilor, societăţii să obţină acces la informaţia despre proprietarii finali ai băncilor, iar organelor regulatorii şi de drept - să asigure îndeplinirea cerinţelor privind publicarea informaţiei din bănci.

"Un astfel de registru va spori transparenţa şi va juca un rol important în perfecţionarea administrării competente din sectorul bancar", a menţionat preşedintele BERD.

El a spus că BERD este dispusă să conlucreze cu toate băncile moldoveneşti demne, care aplică standardele stabilite de administrare corporativă, transparenţă a acţionarilor şi principii bancare sănătoase.

"Suntem foarte interesaţi de conlucrare cu sectorul bancar pentru finanţarea sectorului real al economiei, în special întreprinderile micro, mici şi medii. Dar o vom face doar în strictă conformitate cu regulile şi normele stricte", a spus Chakrabarti.

El a exprimat îngrijorarea BERD faţă de "transparenţa insuficientă a acţionarilor din sistemul bancar al RM", specificând că acest moment este "o mare problemă".

"O altă problemă serioasă reprezintă vulnerabilitatea sistemului judiciar, ceea ce este un obstacol pe calea spre îmbunătăţirea situaţiei din sectorul bancar şi pentru purtarea afacerilor. Sunt îngrijorat de faptul că unele grupuri folosesc instanţele de judecată pentru a-şi apăra interesele", a spus el.

Vorbind despre conflictul între Consiliul de acţionari ai Victoriabank cu managerii acesteia, preşedintele BERD, care este acţionar al acestei bănci moldoveneşti (15%), a confirmat îngrijorarea faţă de situaţia creată.

Fiind întrebat despre adresarea către BERD a unui grup de acţionari ai Victoriabank cu rugămintea de a se implica în situaţie, Suma Chakrabarti a spus : "Noi nu putem da răspuns la o scrisoare anonimă".

În calitate de priorităţi ale BERD în RM, preşedintele instituţiei a numit "crearea condiţiilor ce vor facilita activitatea sectorul privat, promovarea standardelor europene şi contribuirea la integrarea regională".

"În 2014 planificăm să investim 120 mil. de euro în economia Moldovei, în cadrul a 11 proiecte", a spus el.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?