Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Expert-Grup: creşterea economică record din 2013 nu va avea continuitate în următorii ani

22 oct. 2014,, 12:30   Economie
2832 0
Foto: noi.md
Creşterea economică record din anul 2013, de 8,9%, nu va avea continuitate în următorii ani. Concluzia aparţine experţilor Centrului Analitic Independent "Expert-Grup" şi se regăseşte în studiul "Republica Moldova 2014: Raport de Stare a Ţării", prezentat marţi în cadrul celei de-a doua ediţii a Conferinţei anuale internaţionale "MACRO 2014: Making European integration work for people".

Potrivit agenţiei "Infotag", directorul "Expert-Grup", unul din autorii studiului, Adrian Lupuşor a menţionat că în următorii ani creşterea economică va fi de 3-4% anual, constituind doar jumătate din rata de 7-10% necesară pentru ca în 2040 nivelul de trai să ajungă la jumătatea nivelului din ţările est-europene.

Expertul a explicat că în anul 2013 creşterea economică s-a datorat evoluţiilor pozitive din agricultură, care s-a recuperat după seceta din anul 2012, dar şi deprecierii leului.

"Aceşti factori însă nu vor putea fi înlocuiţi, prin urmare în următorii ani scăderea exporturilor, a consumului şi activitatea investiţională amorfă îşi vor lăsa amprenta asupra creşterii economice", a spus el.

Potrivit lui Lupuşor, alţi factori care subminează creşterea economică se referă la protejarea insuficientă a dreptului de proprietate, problemele din justiţie, climatul investiţional neprietenos, insuficienţa specialiştilor calificaţi, calitatea joasă a legislaţiei, rolul excesiv al statului în economie, piaţa mică şi concurenţa slabă.

Autorii raportului mai afirmă că încetinirea creşterii economice din acest an este determinată şi de situaţia economică nefavorabilă a principalilor parteneri economici ai RM, de creşterea lentă a investiţiilor, precum şi de restricţiile economice aplicate de Rusia şi scăderea remitenţelor.

Pentru a avansa şi a reduce diferenţa de nivel de trai faţă de ţările din regiune, experţii afirmă că este necesar de a realiza reforme structurale şi instituţionale profunde. De asemenea, este necesar de a dezvolta spiritul întreprinzător în rândul tinerei generaţii, redefinirea rolului statului în economie, accelerarea reformelor structurale, consolidarea instituţiilor democratice.

Participanţii la conferinţă au atras atenţia şi asupra problemelor din cadrul sistemului de pensionare, precizând că acesta înregistrează un deficit continuu care creşte de la an la an.

Potrivit experţilor, sistemul de pensionare este subminat atât de presiunea din partea veniturilor, cum ar fi baza impozabilă redusă din cauza ocupării informale şi a răspândirii practicilor salariilor "în plic", migraţia populaţiei apte de muncă, cât şi de fenomenul de îmbătrânire a populaţiei şi multitudinea de pensii privilegiate. Experţii afirmă că nesoluţionarea în timp util a problemelor din cadrul sistemului de pensionare creează un risc major de colaps al sistemului, care va avea repercusiuni asupra stabilităţii finanţelor publice.

Pentru ameliorarea situaţiei, experţii propun o reformă a sistemului public de pensionare, care ar include egalarea vârstei de pensionare a femeilor cu cea a bărbaţilor, ajustarea formulelor de calcul şi indexare a pensiilor, reechilibrarea cuantumurilor contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, eliminarea pensiilor privilegiate şi majorarea transparenţei sistemului, diminuarea ocupării şi remunerării informale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?