Eurovision stiri: 513
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384

PLDM acuză Curtea Constituțională de ilegalitate

23 sep. 2014,, 11:50   Politică
4600 1
Foto: noi.md
Decizia Curții Constituționale privind interzicerea organizării unui referendum în ziua alegerilor parlamentare contravine normei constituționale și deciziilor anterioare ale CC. Poziția aparține Partidului Liberal Democrat și a fost exprimată în urma hotărîrii emise ieri de Înalta Curte, notează NOI.md.

Reprezentanții formațiunii susțin că regretă decizia Curții, dar că o vor respecta. Aceștia fac referire la decizia CC din 2010, cînd o inițiativă similară a fost avizată pozitiv de instanță, în baza prevederilor Codului electoral. Potrivit PLDM, legalitatea acelor prevederi nu a fost pusă la îndoială pînă în prezent.

„Există deja o hotărîre a Curţii Constituţionale, prin care a fost avizat pozitiv un proiect cu un conţinut similar. Curtea Constituţională nu are dreptul să adopte decizii după bunul său plac. Interpretarea şi aplicarea uniformă a legilor, cu atît mai mult a Legii Supreme, este un element esenţial al principiului statului de drept”, se arată în declarația PLDM.

Totodată, liberal-democrații precizează că proiectul de lege propus spre avizare Curţii Constituţionale nu depăşeşte limitele de revizuire a Constituţiei prevăzute în Legea Supremă. Aceștia au venit cu un contraargument și în privința formulării ambigue a textului întrebării la care urmau să răspundă cetăţenii, invocate de Curte.

„Remarcăm că CC putea să sugereze Parlamentului separarea întrebării ori reformularea ei. Acest argument, în viziunea noastră, nu este unul pertinent în blocarea exercitării voinţei poporului prin referendum”, se mai spune în declarație.

Curtea Constituțională a respins ieri inițiativa PLDM și PLR de a organiza în ziua alegerilor parlamentare referendumul cu privire la modalitatea de alegere a preşedintelui ţării. Alexandru Tănase a precizat că există mari diferențe între demersurile înaintate 2010 și cel actual. În opinia lui, acum s-a cerut modificarea mai multor articole din Constituție odată, ceea ce este inadmisibil.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?