Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

Sturza: Ideea referendumului este mai mult o „petardă electorală”

20 sep. 2014,, 12:45   Politică
5239 1
Foto: noi.md
Fostul premier Ion Sturza este de părere că propunerea de organizare a unui referendum în ziua alegerilor parlamentare nu va avea niciun rezultat.

Omul de afaceri a explicat în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă că deşi optează pentru reformarea sistemului politic, inclusiv a rolului preşedintelui, initiativa PLDM-ului şi PLR-ului este ridicolă, informează NOI.md.

„Ceea ce se întîmplă acum este pur şi simplu ridicol. Se ştie foarte bine că această iniţiativă nu are nici măcar un suport legal. Dacă nu se schimb ad-hoc legi, inclusiv Codul Electoral, nu poţi în două luni de zile să explici ce, de fapt, vrei să faci, vrei să schimbi doar forma de alegere a preşedintelui sau funcţiile executivului. Deci, este o petardă mai mult electorală, care aduce un pic de discuţii în spaţiul informaţional, care nu se va termina cu nimic”, a spus Sturza.

Fostul premier se arată convins că Legea Supremă a ţării trebuie modificată, dar pentru realizarea acestui demers e nevoie de un consens politic larg. În opinia lui Ion Sturza, în prezent este necesară nu doar revizuirea rolului preşedintelui, dar şi a a Executivului.

„Noi avem foarte multe locuri care ne destabilizează din patru în patru ani. Şi în genere, cred că cel puţin o pătrime din Constituţie ar trebui regîndită, dar aceste lucruri se fac printr-un consens larg. Chiar dacă ai o majoritate, nu ai dreptul moral să schimbi Constituția fără a lua în consideraţie tot spectrul politic, discuţii lungi, fundamentale şi nu doar pentru un segment. Noi am mai făcut-o din mofturi în 2000 cu schimbarea unui segment şi am primit replica în criza din 2009, 2010”, a conchis Sturza.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?