Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Președintele Curții Constituționale, surprins de propunerea PLDM-PLR

17 sep. 2014,, 16:11   Politică
4343 0
Foto: hotnews.md
Inițiativa PLDM și PLR privind organizarea unui referendum în ziua alegerilor parlamentare ridică mai multe semne de întrebare, opinează președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase. În cadrul unei emisiuni la Publika TV, Tănase a precizat că nu s-a așteptat la o asemenea propunere, întrucît inițiativa nu a fost supusă dezbaterilor publice, informează NOI.md.

„Am fost ușor surprins cînd am văzut această inițiativă, în spațiul public ea nu a fost discutată. Bineînțeles că în termenii stabiliți de lege, vom da și noi o soluție, în zilele următoare, dar a fost ceva absolut neplanificat în agenda Curții”, a precizat Tănase.

Președintele Curții Constituționale are o serie de nedumiri legate și de competențele reduse pe care va continua să le aibă șeful statului, în condițiile în care acesta va fi ales prin votul direct al cetățenilor. În opinia lui Tănase, dezbaterile pe marginea articolului 78 din Constituție, care vizează procedura de alegere a șefului statului, țin de o amplă reformă constituțională.

„Există o serie de competențe pe care le are șeful statului, în cazul de față o parte sînt caracteristice unei republici parlamentare și eu sînt curios cum înțeleg autorii acestei inițiative funcționarea instituției prezidențiale, cum va arăta un șef de stat ales prin votul cetățenilor, dar care are competențe limitate, caracteristice unei republici parlamentare”, a specificat Tănase.

Precizăm că PLDM și PLR propun organizarea unui referendum de modificare a Constituției în ziua de 30 noiembrie. Cele două formațiuni au depus propunerea pentru avizare, la Curtea Constituțională. Documentul urmează a fi supus votului în Parlament.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?