Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 510

Leancă i-a îndemnat pe cetăţenii moldoveni aflați peste hotare să revină acasă

2 sep. 2014,, 13:38   Societate
4975 22
Foto: noi.md
Premierul Iurie Leancă i-a îndemnat pe cetăţenii moldoveni stabiliţi în străinătate să revină în Republica Moldova şi să-şi întemeieze propria afacere, beneficiind de programele de asistenţă financiară oferite de Guvern. Îndemnul a fost făcut luni, în cadrul celei de-a VI-a ediţii a Congresului Diasporei Moldovenești, care se desfăşoară în perioada 1-3 septembrie la Chişinău şi care a adunat peste 145 de delegaţi ai diasporei din 28 de ţări.

Potrivit agenţiei "Infotag", Congresul VI al Diasporei s-a axat pe discuţii dintre Guvern şi diasporă în ceea ce priveşte politicile pentru diasporă, scopul final fiind crearea unui prim-plan comun de dezvoltare a Republicii Moldova dintre diasporă şi Guvern.

Şeful executivului a apreciat contribuţia concetăţenilor de peste hotare la dezvoltarea social-economică a Republicii Moldova, subliniind în mod special necesitatea preluării experienţei acumulate de ei în ţările dezvoltate în diverse domenii: educaţie, cultură, protecţie socială, investiţii etc.

Potrivit premierului, propunerile cu care vin aceştia ar putea contribui la depăşirea problemelor cu care se confruntă Moldova.

De asemenea, Iurie Leancă a îndemnat delegaţii Congresului să-i mobilizeze pe concetăţenii din ţările de reşedinţă la o participare activă în viaţa social-politică din Republica Moldova.

"Să facem aşa ca participarea la alegerile parlamentare din acest an să fie una masivă. Să ne ajutaţi să-i mobilizăm pe cetăţenii noştri din ţară, dar şi de peste hotare", a spus Leancă.

Premierul a opinat că atît evenimentele desfăşurate în cadrul Zilelor Diasporei, organizate în premieră în Republica Moldova la finele lunii august, cît şi Congresul Diasporei reprezintă platforme perfecte de comunicare şi interacţiune dintre Guvern şi diasporă şi pot contribui la solidarizarea societăţii şi asigurarea unei dezvoltări durabile a ţării noastre. Iurie Leancă a mai menţionat că executivul depune eforturi pentru a-i ajuta pe concetăţenii noştri stabiliţi în alte ţări, precizînd că va fi intensificat dialogul pentru semnarea acordurilor de protecţie socială cu mai multe ţări.

Totodată, prim-ministrul a vorbit despre acţiunile pe care le întreprinde executivul pentru a majora salariile şi îndemnizaţiile cetăţenilor care trăiesc şi muncesc în ţară, astfel încît să fie încurajaţi toţi conaţionalii să revină şi să contribuie la prosperarea Republicii Moldova. Marţi, în cadrul celei de-a doua zile a Congresului, va avea loc prezentarea variantei-proiect a Strategiei Guvernului Republicii Moldova cu privire la diasporă "Diaspora 2025".

Participanţii la Congres sînt reprezentanţi ai diasporei – lideri de asociaţii, reprezentanţi ai grupurilor de iniţiativă ale diasporei, delegaţi independenţi, cetăţeni reîntorşi din Canada, Grecia, Austria, Belgia, Ucraina, Estonia, Germania, Irlanda, Marea Britanie, Spania, Elveţia, Lituania, SUA, Bulgaria, Suedia, Ungaria, Danemarca, Cehia, Kazahstan, Olanda, Letonia, Turcia.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?