Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504

Iurie Mărgineanu: "Cetățenii pot să nu răspundă la întrebările recensămîntului dacă acestea le încalcă drepturile"

23 apr. 14:45   Societate
8095 1

În chestionarul general de recensămînt există o mulțime de întrebări care se referă la viața privată a cetățenilor, iar aceștia pot să nu răspundă la ele dacă consideră că o întrebare sau alta le încalcă drepturile, le dezvăluie unele detalii din viața personală, siguranța personală sau securitatea familiei lor.

O astfel de opinie a exprimat juristul, avocatul Iurie Mărgineanu, în cadrul emisiunii "Без галстуков cu Alexandru Stahurski" de la postul de televiziune N4, relatează Noi.md.

Potrivit acestuia, există riscul ca în acest caz să fie elaborat un protocol privind încălcările. În special, operatorul de sondaj poate constata faptul refuzului de a răspunde la o întrebare din recensămînt, după care ar putea veni poliția și întocmi un protocol. Dar impunerea unei amenzi este de competența instanței.

Potrivit lui Iurie Mărgineanu, atunci cînd un astfel de caz va fi examinat în instanță, cetățeanul poate spune că întrebările care i-au fost puse se referă la siguranța sa personală sau a familiei, sînt informații private pe care nu vrea să le divulge.

"Cred că instanța îi va recunoaște drepturile și va anula protocolul, pentru că sînt foarte multe aspecte care țin de viața privată, dar fiecare are dreptul la respectarea vieții sale private și de familie", a declarat juristul și avocatul.


El a reamintit că acest lucru este prevăzut și în Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

În special, acolo se vorbește despre dreptul la respectarea vieții private și de familie. Se subliniază faptul că orice persoană are dreptul la respectarea vieții sale private și de familie, a domiciliului și a secretului comunicațiilor. Nu este admis amestecul unei autorităţi publice în exercitare acestui drept decât în măsura în care acest amestec este prevăzut de lege şi dacă constituie o măsură care, într-o societate democratică, este necesară pentru siguranţa naţională, siguranţa publică, bunăstarea economică a ţării, apărarea ordinii şi prevenirii faptelor penale, protejarea sănătăţii sau a moralei, ori protejarea drepturilor şi libertăţilor altora.

De asemenea, Iurie Marghineanu a atras atenția asupra faptului că și în legislația penală suspectului i se permite să nu ofere date care pot fi folosite împotriva sa, dar în cazul refuzului de a răspunde la întrebările recensămîntului din anumite motive este prevăzută o amendă.

79
1
1
2
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?