Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Experții: Adevăratul scop al adresării lui Putin către rebelii din Ucraina

31 aug. 2014,, 00:31   Externe
11107 16
Foto: qmagazine.ro
Președintele Vladimir Putin s-a adresat a doua oară direct Donbasului. El a cerut rebelilor să deschidă un coridor umanitar pentru militarii ucraineni încercuiți, informează RBC.

În adresarea nocturnă a președintelui cuvîntul "Novorosia" nu este folosit, acesta apare numai în titlul știrii pe site-ul Kremlinului. Președintele i-a numit pe rebeli "reprezentanți ai Donbasului".

Dis-de-dimineață rebelii au reacționat la apelul lui Putin – la postul de televiziune "Rusia 24" a făcut o declarație prim-ministrul autoproclamatei republici populare Donețk, Alexandr Zaharchenko.

"Cu tot respectul pentru Vladimir Vladimirovici Putin, președintele țării, care în primul rînd, ne susține moral, sîntem gata să deschidem pentru unitățile ucrainene încercuite coridoare umanitare", - a spus el. Totodată, Zaharcenko a înaintat o condiție pentru Garda Națională a Ucrainei: să depună armele grele și munițiile, pentru ca în viitor, să nu fie folosite împotriva rebelilor.

Faptul că RPD înaintează condiții pentru deschiderea coridorului umanitar propus de Putin, trebuie să demonstreze că Rusia nu are nicio influență asupra insurgenților și că ei acționează pe cont propriu, consideră analistul politic Alexei Arbatov. Este de acord cu el și analistul politic Alexei Makarkin: potrivit acestuia, la prima adresare a lui Putin, din mai, Donbasul nu a reacționat.

Dar aceasta este doar efectul vizibil al adresărilor lui Putin, spun expertii. De fapt, spune Arbatov, avînd în vedere condițiile inacceptabile pentru autoritățile ucrainene, apelul lui Putin este făcut în ajunul celui de-al doilea convoi.

"Zaharcenko a înaintat Ucrainei termenii de capitulare, care, desigur, nu vor fi realizați. Prin urmare, cel mai probabil, va porni al doilea convoi, care va trece prin teritoriul controlat de rebeli, fără permise și proceduri", - consideră el.

Condiția lui Zaharcenko este inacceptabilă pentru Ucraina, astfel încît unul dintre scenarii ar putea fi depunerea armelor de către unele unități, afirmă Makarkin. Potrivit acestuia, adresarea lui Putin este destinată pentru publicul din Rusia.

"Rușilor trebuie să li se explice de ce Rusia vrea să salveze Ucraina. Propaganda îi numește pe militarii ucraineni forțe de reprimare, de ce să salvezi forțele de reprimare? Putin explică publicului că Rusia salvează nu forțele de reprimare, ci pe cei care acționează împotriva voinței lor, în conformitate cu ordinele primite", - conchide expertul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?