X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Pierderile producătorilor de zahăr din Moldova pot atinge 230 de milioane de lei

13 aug. 2014,, 18:00   Economie
4017 0
Foto: suedzucker.md
Ca răspuns la diferența de cifre apărută în ramura producției de zahăr, Uniunea Producătorilor de Zahăr și Asociația Producătorilor Sfeclei de Zahăr din Moldova prezintă datele privind exportul de zahăr moldovenesc în UE și Rusia, informează NOI.md.



După cum se vede din tabelul de mai sus, datele despre raportul volumului de export al zahărului moldovenesc, în anul 2013, în care exportul în Federația Rusă a constituit 6% din volumul total de zahăr exportat de Moldova, nu pot caracteriza situația per ansamblu. Astfel în anul 2010 și în primele 7 luni ale anului 2014, cota exportului în Rusia a depășit 93%.

Potrivit comunicatului emis de producătorii de zahăr, în anul 2013, zahărul moldovenesc a fost exportat cu precădere în UE, unde la acel moment s-a creat o conjunctură favorabilă care a permis vînzarea rentabilă a produsului. Recolta anului 2013 însă a constituit 143 mii de tone, fapt care a mărit potențialul de export, iar pînă la 1 august 2014, cînd Rusia a anunțat despre excluderea zahărului din acordul încheiat cu Moldova cu referire la zona de comerț liber, producătorii de zahăr moldoveni au exportat în Rusia circa 52 de mii de tone de zahăr. Totodată, cota UE din anul 2014 va fi valorificată de producătorii de zahăr în funcție de conjunctura piețelor europene.

Anul acesta Republica Moldova va avea o recoltă foarte înaltă de sfeclă de zahăr – 1,2 milioane de tone, din care se planifică producerea a circa 170 de mii de tone de zahăr. Din această cantitate de zahăr producătorii moldoveni intenționează să exporte 37,4 mii de tone pe piețele UE, conform cotei de export neimpozitat prevăzute pentru acest produs. Alte 65 de mii de tone de zahăr (în valoare de pînă la 650 mil. lei) urmau să fie exportate pe piața rusă, dar introducerea de către Rusia a taxei vamale standard pentru zahărul moldovenesc, în valoare de 340 de dolari SUA pentru o tonă, face acest produs necompetitiv pe piața rusă.

Asta în condițiile în care producătorii de zahăr sînt obligați, conform contractelor încheiate cu cultivatorii de sfeclă, să procure toată recolta fără scăderea considerabilă a prețului (conform calculelor, prețurile vor scădea cu cel mult 12-15%). De aceea, prețul brut al excesului de zahăr moldovenesc va rămîne înalt, fapt ce va cauza pierderi economice la vînzarea acestuia la burse, unde prețul este dictat de zahărul din trestie. În acest caz, pierderile directe ale producătorilor de zahăr autohtoni pot ajunge pînă la 230 de milioane de lei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?