Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4011

Guvernul s-a încurcat în cifre (VIDEO)

13 aug. 2014,, 13:19   Economie
4595 1
Foto: noi.md
În cadrul conferinței de presă de ieri, după întrevederea cu reprezentanții complexului agroindustrial, premierul Iurie Leancă i-a cam nedumerit pe jurnaliști prin interpretarea unor indicatori economici, relatează NOI.md.

Răspunzînd la întrebarea despre posibilele consecințe negative de pe urma introducerii de către Rusia a taxelor vamale de import la producția moldovenească, Iurie Leancă „i-a liniștit” pe jurnaliști, declarînd că „producția moldovenească din fructe și legume, inclusiv merele, oricum va rămîne competitivă pe piața rusă în condițiile taxei vamale de 70%”.

Această necorespundere cu taxa vamală rusă de 10% la categoria respectivă de mărfuri poate fi pusă pe seama unei erori întîmplătoare comise de premierul obosit, însă declarațiile ulterioare la adresa producătorilor de zahăr, pe care Leancă i-a acuzat de manipularea opiniei publice, au provocat confuzie.

Potrivit premierului, nu există „niciun fel de probleme serioase pentru producătorii de zahăr”. „Dacă în anul 2011 cota vînzărilor de zahăr în CSI constituia 20% din volumul total al exportului, în anul 2013 aceasta a constituit doar 6%. Celelalte 94% au fost exportate în UE, care demult a devenit tradițional pentru producătorii de zahăr din Moldova”, a declarat șeful executivului.

Președintele Uniunii Republicane a Asociațiilor Producătorilor Agricoli „Uniagroprotect”, Alexandru Slusari, nu este deloc de acord cu datele prezentate de premier. Potrivit lui, din cele 120 de mii de tone de zahăr produs anul trecut, în Rusia au fot exportate peste 40 de mii de tone, alte 70 de mii de tone au fost vîndute pe piața internă, iar în UE au fost exportate nu mai mult de 10-15 mii de tone.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?