Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Industria zahărului – al nouălea val al economiei moldovenești?! (VIDEO)

12 aug. 2014,, 17:30   Economie
3738 0
Foto: noi.md
„Pe parcursul ultimei luni Guvernul, absolut corect și justificat, caută soluții pentru depășirea crizei legate de embargoul impus de Rusia la producția din fructe și legume. Însă executivul ar trebui deja acum să întreprindă măsuri și pentru soluționarea problemelor cu care se confruntă producătorii de zahăr”, a declarat pentru NOI.md președintele Uniunii Republicane a Asociațiilor Producătorilor Agricoli „Uniagroprotect”, Alexandru Slusari.

Interlocutorul a amintit că de la 1 septembrie Rusia va exclude din regimul de comerț liber cu Moldova un șir de mărfuri, inclusiv zahărul, fapt ce va înrăutăți brusc perspectivele de dezvoltare a acestei ramuri.

„Anul trecut au fost produse 143 de mii de tone de zahăr, dintre care 40 de mii de tone au fost exportate în Rusia. În acest an noi planificam să producem 170 de mii de tone de zahăr și să exportăm în Rusia cel puțin 65 de mii de tone. Introducerea taxelor vamale vor face acest produs dulce necompetitiv”, a explicat specialistul.

„Noi propunem Guvernului unele măsuri care, în opinia noastră, vor contribui la salvarea ramurii. Astfel, propunem inițierea de urgență a unor negocieri cu UE privind dublarea actualei cote de 37 de mii de tone de zahăr pentru livararea pe piețele europene, pentru a redirecționa exportul planificat pentru Rusia. Totodată, propunem introducerea unui moratoriu la politica fiscală: cota de 8% TVA la zahăr și 75% de taxe vamale la importul de zahăr, pentru a nu admite pe piața noastră accesul zahărului din trestie. Propunem, de asemenea, să fie înăsprită lupta cu contrabanda de zahăr în țară, să fie identificate posibilități de a subvenționa producătorii de sfeclă de zahăr cu cel puțin 150 de lei pentru fiecare tonă predată pentru procesare”, a menționat Slusari.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?