Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4024

Producătorii de conserve cer ajutor de la Guvern (VIDEO)

5 aug. 2014,, 17:30   Economie
4716 2
Foto: noi.md
Prelucrătorii de producție din fructe și legume solicită Guvernului să creeze de urgență un grup de lucru pentru a monitoriza situația din domeniul industriei conservelor, pentru a depăși cu pierderi minime embargoul impus de Rusia. O declarație în acest sens a fost făcută de membrii Asociației producătorilor de conserve „Speranța-Con” în cadrul unei conferințe de presă, relatează NOI.md.

„Considerăm că Guvernul trebuie să anunțe situație de forță majoră în legătură cu embargoul impus de Rusia. Avem nevoie urgent de finanțe, de aceea Banca Națională a Moldovei ar putea oferi prelucrătorilor credite pe termen lung cu o rată mică a dobînzii. Noi vom rambursa acești bani, or, deja acum avem depozitată producție în valoare de circa 300 de milioane de lei. Avem nevoie de subvenții pentru a achita consumul de resurse energetice, dar și de prelungirea termenului de achitare a gazelor naturale, energiei electrice și motorinei. De mare ajutor ar fi pentru noi oferirea unui răgaz la achitarea impozitelor și plăților la buget”, a menționat președintele Asociației, Ion Sandic.

Directorul general al companiei „Fortuna-Plus” (Criuleni), Ilia Vainrub, a recunoscut că, din cauza mijloacelor circulante, au fost nevoiți să sisteze activitatea întreprinderii, iar cei aproape 300 de angajați au fost trimiși în concediu. Acest lucru s-a întîmplat pentru prima dată în cei 26 de ani de activitate a companiei.

„Noi niciodată nu munceam cu rezervă, numai conform contractelor încheiate: prelucram producția – o expediam – primeam banii – achitam datoriile. Acest principiu nu a dat greș niciodată. Acum însă s-au acumulat cîteva vagoane cu mazăre verde destinată orașelor din Rusia. Ziua de 18 iulie este o zi neagră în istoria noastră”, a declarat Vainrub.

„Deocamdată nu putem vorbi despre suma pierderilor, noi nici nu am conștientizat pînă la urmă amploarea catastrofei. Nu vreau să acuz pe nimeni, dar această situație putea fi evitată dacă Guvernul ar fi discutat cu noi despre posibilele riscuri și măsurile necesare atunci cînd a schimbat vectorul de dezvoltare a țării”, a subliniat directorul general al companiei „Natur-Bravo” (Cupcini, Florești), Vadim Scorobogatco.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?