Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504

Guvernatorul BNM are „viziuni conservative” asupra dezvoltării economiei în 2014

31 iul. 2014,, 07:00   Economie
3065 0
Foto: noi.md
Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguţanu, are viziuni conservative în prognozarea dezvoltării economiei în 2014. Solicitat de corespondentul "Infotag", el a spus că Banca este destul de conservativă în indicii prognozaţi ai creşterii produsului intern brut (PIB) în anul curent.

"Dăm pieţei semnale despre procesele deflaţioniste din economie, presiunea asupra reducerii creşterii preţurilor. Aceasta înseamnă că cererea internă pentru creşterea PIB-ului este insuficientă. Deja am spus deschis că vedem primele semnale de încetinire a economiei", a spus guvernatorul.

Potrivit lui, cifrele prognozei BNM în 2014 sînt apropiate de indicii prognozaţi de institutele financiare internaţionale.

„Eu atrag atenţia asupra faptului că principala sarcină a BNM constă în ce va fi cu inflaţia la sfîrşitul anului 2015, nu în indicele PIB pentru 2014. Vedem anumite riscuri, de exemplu, că la sfîrşitul anului 2014 și începutul anului 2015 ritmul de creştere a preţurilor se va reduce considerabil", a spus Drăguţanu.

Fiind întrebat dacă BNM va ajuta şi pe viitor Guvernul prin cursul leului moldovenesc şi ratele procentuale, fapt ce creează tendinţe speculative pe piaţă, cînd importatorii mai mult iau credite în lei decît în valută, guvernatorul băncii a spus că "aceasta se întîmplă din consideraţii conjuncturale prompte".

„Astăzi este avantajos să iei credite în lei, iar mîine va fi avantajos în valută. Vedem clar că sporirea creditării în lei creşte, ratele pe credite se reduc, inflaţia se află în limitele stabilite (5% +- 1,5 p.p.), ratele de atragere a depozitelor se reduc, iar volumele acestora cresc, fie şi puţin”, a subliniat Drăguţanu.

El a remarcat că economia „învaţă să se dezvolte” în condiţii de inflaţie relativ mică.

„Deja de 2,5 ani avem o inflaţie al cărei indicele l-am stabilit. În acest timp ratele procentuale la depozite s-au redus pînă la 7,4% pe sistem, iar cu cinci ani în urmă indicele acestora era la nivelul a 17%. Trebuie să ne obişnuim cu situaţia dată”, a conchis Dorin Drăguţanu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?