X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Valeriu Ostalep: Integrarea europeană reală nu înseamnă conversații și întrevederi în străinătate. P. 2

11 apr. 18:00   Analitică
5926 0

(Continuare. Începutul la 10.04.2024)

Continuăm să le facem cunoștință cititorilor cu versiunea textuală a emisiunii Puls, oaspetele căreia a fost politologul Valeriu Ostalep, director al Institutului de studii diplomatice și probleme de securitate.

- Președinta Maia Sandu explică foarte frumos de ce avem nevoie de Europa, de Uniunea Europeană. Acolo-s și bani, și investiții, și salarii, pensii, bunăstare etc. Da Europa de ce are nevoie de noi?

- Eu nici nu pun așa întrebarea. Eu, ca persoană autosuficientă, mă întreb: poate, eu însumi pot alege ce e avantajos pentru mine? Ultimul lucru, de care avem nevoie azi, este să ni se explice în ce să credem, în ce – nu, ce să facem cu businessul nostru, ce este bine și ce este rău, ce trebuie să ascultăm, citim, vizionăm. Închid posturile TV, astupă gura jurnaliștilor. Cine poate crede, că Europa arată astfel?

Va avea loc referendumul. Dacă majoritatea participanților vor vota pentru integrarea europeană, guvernarea intenționează să introducă această prevedere în Constituție. Și atunci noi cu Dvs. și o mulțime de alți oameni se pot pomeni dincolo de această ideologie. Și am putea fi pedepsiți conform legii, pentru că nu respectăm Constituția.


- Această îmbinare de cuvinte - integrare europeană – și forma în care ne este impusă, este adevărată ideologie, în sens clasic. Dar Constituția țării noastre stipulează clar, că este interzisă propaganda oricărei ideologii. Iar în cazul dat ei promovează ideologia în numele statului. Adică, este și asta o încălcare a Constituției. Acesta e primul lucru. Al doilea. Eu sunt foarte sceptic. Eu cred că la acest referendum îi așteaptă o mare surpriză. Eu cred că majoritatea vor vota împotrivă, dar să admitem că majoritatea va fi, chipurile, ”pentru”. Și ce îmi veți face? Ei, introduceți urmărirea penală. Mă băgați la pușcărie pe cinci ani, dacă voi spune că-s împotriva integrării europene. Hai să trăim în asemenea condiții. Cu regret, nu se văd careva schimbări spre bine. De aceea guvernarea recurge la diferite manipulări, inclusiv impunerea unei ideologii artificiale, instigă la frică și teroare. Scopul acestor acțiuni este să sperie oamenii, să suprime disidența și difuzarea punctelor de vedere alternative. Ei folosesc trucul primitiv: "Statul sunt eu! Asta înseamnă că integrarea europeană sunt eu și numai eu! Și, prin urmare, oricine este împotriva integrării europene este împotriva mea. Și pentru ca nimeni să nu fie împotriva mea, e interzis să fii împotriva integrării europene". Un procedeu pseudologic elementar, care este interzis nu doar în țările care prietenesc cu logica, da în țările Uniunii Europene. Da partenerii europeni nu observă asta la noi. De ce? Explic. Pentru că în cazul unei țări ca a noastră pentru noi este născocită o formă de remisiune a UE, în care drepturile omului se încalcă, Constituția nu este respectată, procurorul general este lesne înlăturat. Da, Uniunea Europeană și Consiliul Europei ne arată încălcările. Însă doar ca recomandare. Chipurile, pe urmă ne vom clarifica.

În virtutea războiului dus cu Rusia, Uniunea Europeană cu orice preț are acum nevoie în această regiune de favoriți la putere, România profită de guvernarea slabă în această regiune. Alte instrumente, în afară de cele represive, ei nu au, de aceea închid la început posturile Tv ale opoziției, apoi orice presă. Vă dați seama: la noi este imposibil să incluzi o televiziune, la care există o opoziție elementară față de guvernare? O oarecare opoziție există pe canalele de telegram, pe TikTok, adică totul a trecut într-o existență semi-partizană. Este anul 2024, da noi ne-am deprins cumva cu asta.

- Bine, da aceste resurse partizane, TikTok și Telegram, guvernarea le va închide ?

- Ei vor, dar cum? Să-i scrie lui Durov (Pavel Durov - afacerist rus, creatorul rețelei Telegram – nota red.)… . Unu – nu e deloc simplu să o faci. Doi – Moldova tradițional este un stat partizan, de aceea noi oricum vom găsi zeci de forme de a ne exprima opinia.

- Ați spus: "Integrarea europeană sunt eu". Înțeleg că ați avut-o în vedere pe Maia Sandu. Spuneți, plecarea lui Nicu Popescu de la Ministerul afacerilor externe și integrării europene ține cumva de faptul, că integrarea europeană este Maia Sandu? Căci Nicu Popescu, cum ni s-a tot spus, a făcut multe pentru ca Moldova să înainteze pe calea integrării europene. Și iată că brusc, aproape că la decolare, această pasăre a căzut, și el a plecat, drept că din proprie inițiativă, și a rămas doar Maia Sandu.

- Integrarea europeană reală nu înseamnă conversații și nici întrevederi în străinătate, la care unii spun "noi vă susținem", iar alții răspund "mulțumim". Integrarea reală înseamnă implementarea, nu simpla votare, ci implementarea unor standarde care se respectă. Dacă îmi veți spune ce a făcut Nicu Popescu pentru implementarea standardelor în orice domeniu, care doriți, eu voi fi recunoscător. Dar nu veți putea spune nimic, pentru că el nu a făcut nimic.

- Nu voi spune, pot doar să citez statistica oferită de guvernare: au fost implementate cca 70% dintre recomandările formulate pentru noi de Comisia Europeană.

- Ei cu siguranță au spus nu "implementate", da "acceptate". Este vorba despre legile pentru care ei pur și simplu au votat. Implementarea înseamnă muncă pentru ca legile să funcționeze. Poate, asta se referă la justiție? Nu, pentru că și guvernarea noastră, și UE recunosc că reforma justiției este cea mai mare catastrofă. Poate, se referă la economie? Degadare totală a businessului. Spuneți, în ce domeniu avem progrese? Da ce avem pe piața gazelor, cum ne mint, cum ne jefuiesc deschis, și o fac inclusiv cu participarea străinilor. Ce avem în sistemul judecătoresc, la procuratură? Ei așa și nu au reușit să aleagă un procuror general. Este deja o batjocorire nu doar a bunului simț, da a țării întregi.

Eu nu-s dușmanul țării mele, din contra. M-aș bucura să spun, de exemplu, că în anumite domenii există probleme, dar uitați-vă, în altele avem schimbări pozitive. M-aș bucura, dar nu pot.

Prin ce se exprimă această integrare europeană, cu excepția imaginilor pe tot felul de coperte și a premiilor pe care ei și oferă reciproc? Ei au creat o lume virtuală aparte, în care există. Nu-i interesează realitatea. În acea lume virtuală ei demult fac parte din Europa, însă pe noi ne înconjoară o lume reală, în care noi discutăm dacă poate România să ne atace. Iată ce discutăm noi în aprilie, 2024, și asta la modul serios.

- Într-o emisiune recentă spuneați că Uniunea Europeană ar putea condamna autoritățile moldovene pentru că au suspendat emisia canalului cinci.

- Nu au suspendat emisia, da anume au închis postul TV. Este o crimă absolută, pentru că această decizie nu are temei nici logic, nici factologic. Nu există o lege care să le permită să facă asta. S-a adunat un grupuleț de oameni, din care face parte președinta Băncii Naționale. Ce are această cetățeană română cu televiziunea, cu libertatea presei? Vă închipuiți ca un cetățean moldovean să devină guvernatorul băncii Române și să închidă o televiziune română? Aiureală totală.

Fără îndoială, odată și odată Uniunea Europeană își va exprima dezacordul cu acțiunile autorităților moldovene. Dar în UE procesul decizional este mai complicat și cere mai mult timp. Dar în martie, curent, chiar dacă nu public, a fost luată decizia de a sancționa guvernarea Moldovei pentru demiterea ilegală a Procurorului general și a șefului BNM. Așa dar, reacția UE poate urma pe viitor. Dar la moment a început discutarea unor posibile sancțiuni pentru închiderea ilegală a unui post TV.

- Nu revenim oare la anii nouăzeci? Am în vedere dispozițiile rusofobe ce apar în Republica Moldova, inclusiv pe rețelele de socializare, unde unii utilizatori îndeamnă deschis la răfuială cu cei care nu-s de acord cu politica actualei guvernări, a partidului aflat la guvernare și concret a Maiei Sandu, Dorin Recean. Relațiile cu Găgăuzia și Transnistria nu-s foarte netede…

- Foarte tensionate.

- Foarte tensionate. Nu este aceasta o spirală a istoriei, care revine în punctul apropiat de anii nouăzeci?

- Eu cred că aceste dispoziții nu au dispărut niciodată. Poate doar pe vremea lui Vladimir Nicolaevici Voronin ele erau stopate, în virtutea autorității lui. Toate s-au încheiat cu valul din anii 2009-2010. Nu încape îndoială, că în prezent rusofobia este utilizată ca instrument de presiune politică. Pentru mine este evident, că acest proces are caracter inspirat. Nu-i greu să stabilim cine stă în spatele lui: adepții actualei guvernări, care uneori au un comportament la limita extremismului. Însă pentru prima oară în 30 de ani observ cum oamenii încep să profite de schimbările pozitive din legislație, introduse acolo mai înainte. Căci fenomenul despre care vorbim nu a dispărut, dar majoritatea oamenilor nu reacționa la el. Cineva se considera minoritate națională, deși eu mereu am spus că aici trăiește cine vrei. Și toți – cetățeni ai acestui stat, nu putem diviza oamenii în majoritate și minoritate. Tu ai un vot, eu am un vot. Tu ai o opinie, eu am o opinie. Trebuie să învățăm a discuta civilizat orice chestiuni, nu să născocim niște elemente titulare doar în baza națiunii. Pentru că asta se numește nazism, care determină prioritatea unei națiuni printr-un calcul matematic. De aceea eu mă împotrivesc în principiu acestei abordări, care ne este impusă artificial. Însă în ultima jumătate de an eu real văd și mă bucur că între moldoveni, în special, înflorește capacitatea de a se adresa organelor de drept și a folosi instrumentele juridice existente. Iată a fost adoptată Legea cu privire la pedeapsa pentru negarea Holocaustului, ce-i drept sub presiunea comunității evreiești, pentru care îi mulțumesc. Dar a fost adoptată nu o singură lege, ci mai multe, care prevăd pedepse pentru îndemnul la ură, sau îndemnuri bazate pe prejudecăți. Codul Penal conține multe articole, care fiind aplicate corect devin o stavilă mare în fața diverselor forme de discriminare. Și iată ce mă bucură. Recenta declarație publică a unui extremist, care vorbea despre găgăuzi, ruși și, apropo, despre moldoveni, că ei trebuie bătuți, uciși dacă nu-s de acord cu politica autorităților, a provocat nu doar o simplă indignare. Zeci de oameni total diferiți s-au adresat procuraturii din acest motiv. Ei nu aparțin unor partide, fiind doar oameni care au propria opinie.

Și nu este unicul caz. Eu dispun de informații, că au fost deschise peste zece dosare pe baza declarațiilor cetățenilor despre insultarea statului nostru, a moldovenilor și a reprezentanților altor naționalități. Asta este deja foarte bine. Asta înseamnă, că am fost aduși pe punctul în care nu mai credem nici pe Vodă, nici pe tot felul de cetățeni străini. Oamenii încep să înțeleagă, că dacă nu vei merge tu și nu vei face tu – nimeni nu o va face.

- De ce dar la manifestațiile celor, care nu-s de acord cu partidul de la guvernare, poliția chiar dacă nu se întoarce de la contra-manifestanți, dar nici nu le întocmește protocoale? Adică, nu ia careva măsuri. La această concluzie ajungi reieșind din faptul, că laaceleași demonstrații, aproximativ aceiași contra-demonstranți vorbesc împotriva găgăuzilor, și împotriva opoziției și împotriva celor care, în general, nu-s de acord cu actualul guvern.

- Desigur, avem multe pretenții față de calitatea acelor manifestații. Acolo există provocări evidente. Legislația României prevede că în timpul manifestației tu nu poți folosi alt drapel, dacă acolo nu este drapelul românesc. Noi am adoptat o lege similară, copiată de pe cea românească. Dar dacă așa ceva are loc în cadrul acțiunilor de aici, poliția se face că nu vede și nu aude nimic. Eu am o atitudine calmă, dat fiind că noi ca societate încă nu am ajuns, dar vom ajunge neapărat, la clipa în care poliția se va detașa obiectiv de chestiunile politice. Cunosc că mulți oameni intenționează să părăsească nu doar poliția, ci și organele de drept în general. În mai, iunie, pe urmă. De ce? Ei spun: "Nu vom participa la fărădelegi. Cine va răspunde după asta?" Adică, oamenii deja înțeleg, judecă cu capul. Așa că următoarea epată va fi distanțarea reală și noi, probabil, vom avea o societate în care poliția va spune oricărui politician: "Scuzați, ori eu îmi fac datoria, ori mergeți și răspundeți personal în fața oamenilor". Da, societatea se maturizează foarte greu, însă anumite elemente pozitive eu le văd.

- Mai există un subiect informațional, pe care vreau să-l discut cu Dvs. Este vorba despre mărturisirea șefului companiei IMAS Doru Petruți despre aceea, că în legătură cu unele măsurări sociologice reprezentanții guvernării pun presiuni asupra sa și a companiei sale . El chiar a spus că în rezultat compania a pierdut un contract mare, pe care îl realiza cu succes. Bănuiesc că nu este primul caz de presiuni asupra companiei sociologice. Dar anume acum despre aceasta s-a spus deschis și chiar tare. Cum credeți, în acest caz se poate vorbi despre o tendință? De ce a spus-o? Ce a vrut să obțină?

- Pe parcursul multor ani eu îl respect pe dl Petruți, un român etnic, apropo. Cred că este un om serios, solid, un profesionist și un patriot al țării noastre. A fost foarte profesionist în activitățile sale, a putut întotdeauna să dovedească rezultatele muncii sale, dar pentru prima dată în perioada „guvernului european”, el, fiind o persoană foarte delicată, este obligat să vorbească despre faptul, că este presat. Pentru că cifrele sociologice arată realitatea, în care Sandu are cel mai mare anti-rating, cea mai mare neîncredere și că există multe șanse să "piardă". Și dacă dl Petruți, cu toată delicatețea sa, este nevoit să vorbească public despre aceasta, cred că concluziile-s evidente. Cu toții începem să înțelegem ce fel de guvernare este cea care, sub pretexte exagerate, închide posturi de televiziune și radio, și care nu se mai mulțumește cu cifrele care reflectă realitatea, ceea ce înseamnă că trebuie să-i închidă pe toți cei, care nu-s de acord cu realitatea sa născocită.

- Nu toți sociologii au sprijinit această mărturisire a lui, cu privire la presiunile existente. Înseamnă că ei în activitatea lor ori acceptă compromisul cu guvernarea, ori au o atitudine reținută?

- Da parcă cineva l-a sprijinit? Da cineva și-a exprimat solidaritatea de jurnalist cu colegii de la postul TV închis? În general, în țara noastră, dacă observați, stăm prost cu solidaritatea. Da noi cunoaștem din istorie unde duce aceasta: că au venit după unii, apoi după alții, și după cine vin într-un final.

Ei bine, noi ne aflăm în această situație. În lipsa solidarității, în țara noastră politicienii (și nu doar politicienii, și străinii) reușesc mereu să împartă societatea noastră în ai noștri, străini, de stînga etc., și să o jefuiască între timp. Deși, bineînțeles, Uniunea Sovietică a reușit să creeze aici o infrastructură, care de 30 de ani este jefuită și jefuită. Iată, în a. 2024 încă mai împart aeroportul construit pe timpul URSS, acum vor privatiza fabrica de sticlă. În principiu, gazele-s livrate prin infrastructura construită încă la puterea sovietică. Ce a mai rămas? Clădirile? Chiar și peste 30 de ani ei tot jefuiesc și jefuiesc. Dar pentru a putea jefui liniștit, și nimeni să nu atragă atenția, vouă vi se va spune că eu am spus ceva de rău despre voi, mie – viceversa. Noi ne vom bate. Da ei ne vor jefui în acest timp. Totul e foarte simplu.

- Pentru ca să fie totul bine, trebuie să aderăm la UE și va veni fericirea totală.

- Numai că cu tendințele, pe care eu le observ acum în Uniunea Europeană, o astfel de Uniune Europeană nu este deloc interesantă pentru mine. Cu ce statut, cine va adera la ea?

- În această perioadă demnitarii de stat depun declarațiile lor de venituri, avere și interese personale, și noi urmărim cu interes asta. Se dovedește, că într-un timp relativ scurt bunăstarea lor a crescut semnificativ. Acești oameni – miniștri, deputați – au devenit milionari. Cu zeci de conturi bancare, zeci de terenuri, ei ne conduc țara, ne spun că trebuie să răbdăm o anumită perioadă.

- Pînă în a. 2030 .

- Posibil, a. 2030. Ei privesc cu optimism în viitor. Nu credeți că la mijloc e o contradicție, sau în țara noastră doar așa poate fi condusă țara? Milionarii conduc ne-milionari și își majorează cu regularitate salariile.

- Cred că oricare cititor demult și-a răspuns la întrebarea despre acest principiu de nedreptate totală. În toată Europa, da eu cunosc bine această regiune , nu există un alt loc, în care să fie mai multă nedreptate, ca în țara noastră. Corupție și criminalitate este în toate țările lumii, și Moldova nu face o excepție. Nu este un fenomen, care la noi este mai critic, da acolo – mai puțin critic. Nu. De regulă, în Europa nivelul de extremism, terorism și alte infracțiuni grave este mai înalt ca în Moldova. Deși în anii din urmă a crescut real numărul suicidelor – ceea ce anterior nu era la noi. Este o problemă socială enormă, de care nimeni nu se preocupă. Dar numărul suicidelor este un indicator al multor fenomene și o tendință periculoasă pentru societatea noastră.

Dar să nu vorbim acum despre aceasta. Ei bine, la baza nedreptății în cazul nostru stă incapacitatea majorității oamenilor de a-și apăra drepturile. În Moldova lipsește un sistem care ar permite oamenilor să-și apere eficient interesele. Dacă ți-au fost încălcate drepturile și tu, Doamne ferește, decizi să obții dreptatea în instanță, fii gata pentru litigii de mulți ani. Oare e corect așa? Mă îndoiesc! Numărul cazurilor de nedreptate deseori trece orice limite. Ele au loc zilnic. La Chișinău încă mai poți obține ceva, da ce se face în afara lui! Senzația de nedreptate este, desigur, problema pe care noi ca societate trebuie să o discutăm serios și să căutăm metode de a ne apăra.

117
3
0
3
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?