Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

Leancă: Moldova va depune cerere de aderare la UE în 2015

27 iun. 2014,, 12:19   Politică
3367 2
Foto: noi.md
Premierul Iurie Leancă a anunțat că Republica Moldova va depune cerere de aderare la Uniunea Europeană în a doua jumătate a anului 2015, în timpul exercitării președinției UE de către Letonia. Anunțul a fost făcut de Leancă în cadrul unui interviu acordat presei, imediat după semnarea Acordului de asociere cu UE, ceremonie care a avut loc în această dimineață la Bruxelles, notează NOI.md.

Premierul a precizat că guvernarea de la Chișinău și-a stabilit deja un calendar al aderării, iar între timp va încerca să convingă partenerii europeni că Moldova merită să fie parte a comunității europene.

„Trebuie să muncim mult, pe toate domeniile de activitate, inclusiv reformarea sectorului justiției, îmbunătățirea mediului de afaceri, combaterea corupției. Va trebui să convingem toate cele 28 de țări membre că sîntem eligibili pentru aderarea la UE. Deocamdată avem semnale pozitive”, a declarat Leancă.

Totodată, premierul a dat asigurări că noul regim comercial dintre Moldova și UE, instituit în baza Acordului de liber schimb, va fi și în avantajul regiunii transnistrene. Leancă a opinat că forțele din stînga Nistrului vor trebui să se încadreze în noul spațiu comercial din regiune, în condițiile în care și Ucraina va implementa prevederile Acordului de liber schimb.

„Să nu uităm că astăzi un acord similar de liber schimb a fost semnat și de prietenii noștri din Georgia și Ucraina. Acum există un singur spațiu care delimitează într-o manieră identică relațiile comerciale. Sînt convins că și cei din regiunea transnistreană înțeleg foarte bine beneficiile”, a explicat Leancă.

Republica Moldova a semnat astăzi dimineață Acordul de asociere cu UE. Documentul urmează a fi ratificat săptămîna viitoare de Parlamentul de la Chișinău, iar ulterior de toate statele membre ale UE.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?