X 
Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427

Uniunea Europeană va impune noi sancțiuni pentru destabilizare în Republica Moldova

26 apr. 17:15   Politică
3648 2

Consiliul Uniunii Europene a decis vineri să prelungească pînă la 29 aprilie 2025 măsurile restrictive împotriva persoanelor responsabile de acțiuni menite să destabilizeze, să submineze sau să amenințe suveranitatea și independența Republicii Moldova.

Măsurile restrictive ale UE se aplică în prezent unui număr total de 11 persoane și unei entități, informează CaleaEuropeană.ro.

Persoanele enumerate în cadrul regimului de sancțiuni al UE fac obiectul unei înghețări a activelor. De asemenea, este interzisă generarea de fonduri sau accesul la resursele economice puse la dispoziția acestora, fie direct, fie indirect. În plus, persoanelor fizice enumerate li se aplică o interdicție de călătorie, împiedicîndu-le să intre și să tranziteze teritoriile UE.

Măsurile restrictive ale UE au fost introduse pentru prima dată în aprilie 2023, la cererea Republicii Moldova, pentru a viza persoanele responsabile de sprijinirea sau punerea în aplicare a acțiunilor care subminează sau amenință suveranitatea și independența acesteia, precum și democrația, statul de drept, stabilitatea sau securitatea țării.

La 14 decembrie 2023, Consiliul European a convenit să deschidă negocierile de aderare cu Republica Moldova, după ce aceasta a acordat statutul de țară candidată la 23 iunie 2022.


Amintim că pe lista sancțiunilor se află deja Ilan Șor, Gheorghe Cavacaliuc, Marina Tauber, Vladimir Plahotniuc, Igor Ceaika, Chiril Guzun, Dmitri Miliutin, Arina Corșcikova, Maria Albot, Dumitru Chitoroagă, Victor Petrov.

13
1
1
0
80

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?