X 
Transnistria stiri: 1384
Eurovision stiri: 510

Optimizarea spitalelor: politicienii îşi camuflează interesul în spatele reformei

10 apr. 2014,, 18:15   Societate
10867 1
Foto: unimedia.info
Olga MARCENCO

La întrebarea există oare un SISTEM al ocrotirii sănătăţii în Moldova este foarte greu să răspunzi. Putem spune că există instituţii, care nu sînt gratuite şi care activează din contul mijloacelor asigurărilor în medicină, adică pe banii noştri, şi care s-ar părea că are grijă de sănătatea noastră. Dar de ce cînd cineva din rude cade la ananghie, noi începem să căutăm prin cunoştinţe „un medic bun” şi plătim suplimentar?

Afaceriştii din Ministerul Sănătăţii

Pînă acum nu este clar ce va fi cu sistemul de sănătate din Moldova. Cîţiva ani la rînd, funcţionarii vorbesc despre anumite reforme, care vor schimba totul odată şi pentru totdeauna. La nivel de guvern sînt lansate promisiuni privind spitale supermoderne, cu personal calificat, centre ale medicilor de familie accesibile. La nivel de municipalitate, de asemenea, se vorbeşte despre reforme, care, nu ştiu de ce, sînt în contradicţie cu planurile Ministerului Sănătăţii. Iar între timp, în instituţiile medicale înfloreşte business-ul, pentru care luptă între ele clanurile funcţionarilor din medicină.

Experţii spun că în societate sînt două tipuri de aşteprări de la reformele în domeniul sănătăţii: ale statului şi ale pacienţilor. Ce vrem noi e clar. Cerinţele statului însă depind de interpretarea funcţionarilor şi administraţiei, care le confundă, deseori, cu interesele lor.

Încă în septembrie trecut noi am scris despre faptul că Ministerul Sănătăţii intenţionează să lase cale liberă afacerilor în sistemul sănătăţii. Şi parcă nu e straşnică ideea. Dar, se pare că Ministerul Sănătăţii doar a legalizat afacerile existente. Astfel, bloggerul Veaceslav Burlacu a postat pe pagina sa o informaţie şi o copie a documentului despre faptul că Compania Cristal Clean SRL, care se presupune că ar aparţine fiicei ex-ministrului Sănătăţii Vladimir Hotineanu, a încheat contracte multianuale cu cele mai mari instituţii medicale pentru prestarea serviciilor de spălare şi curăţenie. E clar că aici nu a fost vorba despre concursuri deschise şi transparente (publika.md).

Apropo, aceeaşi companie a luat în arendă 621,6 m.p., în Sptalul Clinic Republican (SCR), pînă în anul 2060. Iar cei care au trecut în ultimii ani pe la SCR s-au putut convinge că holul spitalului s-a transformat déjà într-un centru comercial.

Municipalitatea a preluat reformele

Interesul personal se ascunde chiar şi în tentativele Ministerului Săvătăţii şi Direcţiei generale sănătate din municipiul Chişinău de a lichida unele instituţii medicale din capitală. În total, se preconiza închiderea a şapte instituţii. Însă în urma acţiunilor de protest din ultimii doi ani a angajaţilor instituţilor, pe care a vrut să le închidă ministerul, reforma a fost stopată. Însă doar temporar, cum s-a dovedit ulterior.

De exemplu, istoria Clinicii republicane pentru copii „E. Coţaga”. Aceasta, împreună cu Institutul Naţional de Medicină Reproductivă trebuia să fuzioneze cu Centrul ştiinţifico-practic de ocrotire a sănătăţii mamei şi copilului. În luna martie trecut, „reforma spitalelor” a fost sistată, dar, cu puţin timp înainte, funcţionarii au reuşit să excludă spitalul din Registrul de stat şi să-l comaseze cu Centrul Mamei şi Copilului. Angajaţii au scris scrisori colective şi chiar s-au adresat la Procuratură. Iar Ministerul Sănătăţii tot promite să restituie spitatului statutul de persoană juridică.

Este interesant că în apărarea spitalului au sărit liberalii. Ei au depus o sesizare la Curtea Constituţional cu solicitarea de a revizui hotărîrile Guvernului privind reorganizarea instituţiilor publice medico-sanitare. Şi la sfărşitul lunii ianuarie curent, CC a susţinut decizia Parlamentului de sistare a ordinelor ministrului Andrei Usatîi, ce ţin de lichidarea instituţiilor medicale. Hotărîrile Guvernului şi ordinele ministrului au fost declarate neconstituţionale. Ministerul Sănătăţii a primit recomandarea să elaboreze o nouă strategie.

Între timp, obţinînd de la Ministerului Sănătăţii spitalele publice, acum, liberalii, în linişte, fără discuţii, decid soarta spitalelor municipale, iar scenariul este, în opinia experţilor, foarte asemănător cu acţiunile Ministerului Sănătăţii. Astfel, la sfîrşitul lunii februarie, Consiliul Municipal a adoptat decizia privind comasarea maternităţii nr. 2 şi spitalului nr.4 cu instituţia medicală „Sf. Arhanghel Mihail” din cauza nerentabilităţii.

Potrivit şefului direcţiei generale sănătate din municipiu, Mihai Moldovanu, acesta este un pas pozitiv, care va conduce la sporirea calităţii serviciilor prestate. „Este vorba doar despre un management financiar comun, care va fi mai eficient în condiţiile deficitului de mijloace la aceste instituţii medicale mici. Nimeni nu va fi concediat, dimpotrivă, noi vom mai angaja personal suplimentar şi vom majora numărul de paturi”.

Socialiştii vorbesc însă despre o operaţiune de lichidare. Deputatul din partea socialiştilor (PSRM), Ion Ceban a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că PSRM va contesta în instanţă decizia respectivă a Consiliului Municipal Chişinău.

„Există o schemă clară de înstrăinare a terenurilor municipalităţii, ce aparţin acestor două instituţii: 1,18 ha Maternităţii nr.2 şi 2 ha – Spitalului nr.4. Participanţii schemei sînt: din partea Partidului Liberal - primarul Dorin Chirtoacă, fără acceptul căruia nu este posibiliă realizarea acestei “afaceri”; şedul Direcţiei generale sănătate Mihai Moldovanu, care este coordonatorul strategiei; directorul Maternităţii Tatiana Gutium (fostul consilier liberal); consilierul liberal Iurie Dîrda, ce ocupă funcţia de director al companiei Dansicons, în proprietatea căreia (potrivit medicilor spitalului) déjà au fost transferaţi 40 de ari din terenul maternităţii nr.2 şi care a şi început tăierea copacilor de pe teritoriul spitalului în scopul demarării lucrărilor de construcţie”.

Socialiştii au mai menţionat că un hectar de pămînd în centrul Chişinăului costă peste 60 de mii de euro. Iar în rezultatul acestei afaceri, bugetul municipiului nu va primi niciun bănuţ.

De asemenea, socialiştii afirmă că comuniştii au votat acest proiect, deoarece în unul din aceste spitale va fi deschis un centru pentru diabetici, fapt convenabil pentru preşedintele fracţiunii PRM Boris Golovin, care conduce organizaţia obştească „Prodiab”.

Boris Golovin respinge faptul că ar avea interese. „Vreau să menţionez că în unul dintre aceste spitale va fi deschis un Centru diabetologic, care nu are nicio legătură cu organizaţia noastră. Va fi un staţionar pentu tratamentul bolnavilor de diabet. În ţara noastră sînt foarte multe persoane ce suferă de această maladie. Ei sînt trataţi la spitalul orăşenesc nr.3 în secţia endocrinologie, care nu face faţă fluxului de bolnavi. De aceea acest centru este necesar.

Vreau, de asemenea, să menţionez, că noi continuăm să insistăm ca direcţia generală sănătate din municipiu să elaboreze o nouă stategie de dezvoltare a sistemului de ocrotire a sănătăţii. Iar decizia privind reorganizarea celor două spitale nr.2 şi nr.4 a fost susţinută de noi doar pentru că acestea sînt, într-adevăr, mici şi nu se pot dezvolta din propriile resurse. Şi în decizie este vorba nu despre închiderea lor, ci despre dezvoltarea lor în viitor”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?