X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4007

Ministerul Sănătății propune ca în sistemul de alimentație în spitale să fie admiși reprezentanții businessului

3 sep. 2013,, 14:33   Societate
9146 1
Foto: tv7.md
În spitalele din Moldova pacienții au o alimentație ”dietică” și foarte negustoasă. Administratorii spitalelor se plîng că de vină este bugetul limitat. În Europa, unde atît de mult tinde să ajungă Moldova, nu există problema alimentației în spitale. Acolo de această problemă demult se ocupă mediul de afaceri. Ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, consideră că și Moldova este pregătită pentru acest pas și este dispus să permită oamenilor de afaceri să se ocupe de alimentația pacienților în spitale, pentru a soluționa problema alimentației proaste în instituțiile medicale. Totodată, șeful Direcției Sănătate din cadrul Primăriei Chișinău, Mihai Moldovanu, este sceptic față de această inițiativă, considerînd că în spatele ei se ascund anumite interese.

Mihai Moldovanu a scris pe blogul său că această inițiativă este irealizabilă în condițiile noastre. El consideră că, în ultimii ani, în sistemul național de medicină sînt aplicate diferite scheme netransparente. Medicina a devenit domeniul în care prevalează interesele personale ale politicienilor, pamenilor de afaceri și unor funcționari, iar pacienții au devenit un mijloc pentru atingerea scopurilor acestor persoane.

Șeful Direcției Sănătate din cadrul Primăriei Chișinău a amintit despre eșecul reformei sistemului național de sănătate și inițiativa privind majorarea salariilor lucrătorilor medicali. ”Eșecul se explică prin abordarea nechibzuită, fără o strategie științifică și studiu de fezabilitate. Și acum se propune o nouă inițiativă.

La moment, în staţionare cheltuielile pentru alimentarea pacienţilor constituie 21-26 lei per pacient pe zi, aproape toate spitalele dispunînd de blocuri alimentare proprii. După principiul propus de Ministerul Sănătăţii, cheltuielile pentru alimentația pacienţilor vor creşte esenţial. Cît de real este aceasta? Şi mai paradoxal va fi să se găsească aceste sume în bugetul de stat şi să fie direcţionate unui agent economic pentru prepararea şi livrarea pachetelor alimentare”, a specificat Mihai Moldovanu.

Autoritățile locale ”fac valuri”, însă deocamdată nu vin cu propuneri concrete privind soluționarea problemei alimentației pacienților în spitale. Mihai Moldovanu a promis să prezinte opiniei publice, la începutul toamnei, o nouă strategie de reformare a sistemului de medicină municipal pe următorii 5 ani, diferită de cea a Ministerului Sănătății. Însă, deocamdată, e liniște. Sau poate autoritățile locale se tem că vor fi marginalizați acei furnizori de produse alimentare, care pînă acum ”cîștigau tenderele” pentru instituțiile medicale care, în mare parte, sînt apropiate funcționarilor din capitală?


Businessul va fi învățat să se încadreze în sume minimale?

Oamenii de afaceri, la fel, au întrebări față de noua inițiativă a Ministerului Sănătății. În primul rînd, participanții de pe piața de catering spun că practic nu există companii care ar putea asigura spitalele cu alimente de calitate pentru pacienți. Probabil, inițiativa respectivă a fost lansată specil pentru ”un grup de persoane creative”, care au văzut o perspectivă în componenta socială a acestei afaceri.

În al doilea rînd, participanții de pe piață sînt de acord că participarea la catering-ul social (organizarea alimentației în instituțiile medicale) aduce pierderi, deoarece agenții economici nu pot să-și permită să organizeze un serviciu de calitate cu banii pe care astăzi îi oferă statul. Organizațiile bugetare înaintează cerințe privind pachetul alimentar și nu contează, dacă aceste alimente vor fi consumate sau nu. Astfel, pe de o parte, este un pachet strict de produse, prețul cărora pe piață se poate modifica, iar pe de altă parte – există limitare la prețul rațiilor alimentare. Însă ei nu exclud că, în cazul spitalelor din Moldova, operatorul potențial probabil contează pe cantități, care vor acoperi toate riscurile. În acest caz, profitabilitatea afacerilor, care pe acest segment atinge în mediu 6-7%, va fi asigurată.

De asemenea, în conformitate cu legea, operatorii din domeniul asigurării alimentației vor putea lucra cu instituțiile sociale doar după ce vor cîștiga tenderul organizat de Ministerul Sănătății, criteriul de bază fiind prețul. Există riscul că pentru a cîștiga tenderul prețul contractului va fi micșorat (și asta în cazul unui tender corect!?). De aceea, nu va fi de mirare dacă la asemenea prețuri pacienții spitalelor vor continua să consume lapte dizolvat și bucate din produse cu termenul expirat.

Olga MOCANU
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?