Eurovision stiri: 524
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4014

Fondul pentru eficienţă energetică, dispus să finanțeze în 2014 proiecte de 300 de milioane de lei

5 feb. 2014,, 09:15   Economie
5862 5
Foto: lep.donbass.ua
Fondul pentru eficienţă energetică este dispus să finanţeze în 2014 proiecte de utilizare eficientă a energiei şi resurselor regenerabile. Presupusul buget este de circa 300 de milioane de lei.

Potrivit agenţiei „Infotag”, care face cu referire la Serviciul de presă al Ministerului Economiei, despre aceasta s-a vorbit în cadrul şedinţei desfăşurate de vicepremierul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, împreună cu reprezentanţii Fondului, Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, Inspectoratului de Stat în Construcţii, Agenţiei Achiziţii Publice.

Principalul subiect al discuţiilor a constituit sporirea potenţialului managementului energetic din sectorul public şi utilizarea eficientă a surselor Fondului.

Lazăr a solicitat mai multe eforturi din partea specialiştilor, responsabili de planificarea, monitorizarea implementării măsurilor de îmbunătăţire a eficienţei energetice şi utilizarea locală a surselor regenerabile de energie. În acest scop, vicepremierul a propus sporirea nivelului lor de calificare în cadrul unor cursuri organizate de Agenţia pentru Eficienţă Energetică.

„Astfel de traininguri vor permite managerilor să desfăşoare cu mai mult succes lucrările de elaborare, proiectare, realizare şi monitorizare a proiectelor de îmbunătăţire a eficienţei energetice în sectorul public şi cel particular”, a afirmat vicepremierul.

Potrivit lui, procedura de pregătire a documentelor pentru utilizatorii proiectului, în special în mediul rural, trebuie simplificată. În special, prin intermediul creării „unui ghişeu unic”, unde primari şi gestionari ai instituţiilor bugetare solicitante să fie ajutaţi, informaţi şi consultaţi la perfectarea actelor necesare.

Fondul a fost creat cu scopul de a susţine politica statului în domeniul eficienţei energetice şi asimilarea surselor regenerabile de energie. În decembrie 2013 Fondul a lansat o rundă de colectare a propunerilor pentru proiectele destinate sectorului de stat cu un buget de 150 de milioane de lei. Candidaţii pot conta pe obţinerea unei sume de 5 milioane de lei. Fondul finanţează 75% din costul proiectului, iar restul urmează a fi acoperit de beneficiarul grantului. Potrivit strategiei energetice a Republicii Moldova, pînă în 2020 republica trebuie să obţină 20% energie din surse regenerabile.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?