Eurovision stiri: 524
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4013

Referendumul „anti-Chirtoacă”: Primarul suspendat ar putea fi eliberat

4 oct. 2017,, 10:10   Capitala
5773 3

Primarul suspendat al capitalei, Dorin Chirtoacă, ar putea fi eliberat sub control judiciar. O solicitare în acest sens edilul a expediat în adresa instanței de judecată care urmează să adopte o decizie.

Chirtoacă a invocat faptul că urmează să participe în campania electorală a referendumului privind demisia sa. În acest sens, edilul, care nu este condamnat definitiv, are nevoie să desfășoare întîlniri cu alegătorii.

Informația cu privire la expedierea unei solicitări în adresa instanței a fost confirmată pentru Deschide.MD de către șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. Potrivit lui, doar magistrații pot decide schimbarea măsurii preventive de arest.

De precizat că Dorin Chirtoacă nu este primul politician care apelează la aceste prevederi din legislație pentru a primi o pedeapsă mai blîndă. Astfel, în anul 2015 Ilan Șor, care se afla în acea perioadă în arest la domiciliu, a solicitat schimbarea măsurii preventive pentru a candida la funcția de primar al orașului Orhei. Instanța a admis atunci solicitarea lui Șor.

Potrivit Codului electoral, nu pot fi aleși:
- militarii cu serviciul în termen;
- persoanele care sînt condamnate la închisoare (privaţiune de libertate) prin hotărîre judecătorească definitivă şi îşi ispăşesc pedeapsa în instituţii penitenciare, precum şi persoanele care au antecedente penale nestinse pentru infracţiuni săvîrşite cu intenţie;
- persoanele private de dreptul de a ocupa funcţii de răspundere prin hotărîre judecătorească definitivă;
- cetățenii care nu au împlinit 18 ani;
- persoane care sînt recunoscute incapabile prin hotărîre definitivă a instanţei de judecată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?