Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Viceministrul Afacerilor Externe, Andrei Popov, va fi ambasadorul Moldovei în Austria

2 iul. 2013,, 14:36   Societate
3227 0
Foto : tv7.md
Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Popov, va fi numit în timpul apropiat Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Austria. Surse din Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) au comunicat agenţiei "Infotag" că săptămîna aceasta candidatura lui Popov va fi aprobată de către Comisia parlamentară pentru politică externă, după care va fi aprobată hotărîrea de guvern şi semnat decretul prezidenţial.

Funcţia de ambasador la Viena a devenit vacantă după ce Valeriu Chiveri, care a deţinut acest post timp de doi ani, a fost numit şef adjunct al instituţiei de politică externă. În mod tradiţional, Ambasadorul Republicii Moldova în Austria este prin cumul şi ambasador în Slovacia, Reprezentantul permanent al Moldovei pe lîngă OSCE şi Reprezentant pe lîngă secţiunea ONU de la Viena.

Andrei Popov este viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, reprezentînd Partidul Democrat în politica moldovenească. La formarea noului guvern, liderii Coaliţiei pentru Guvernare Proeuropeană au convenit ca funcţiile de viceminiştri să nu fie distribuite partidelor, dar ca aceştia să reprezinte acelaşi partid ca şi ministrul. Conducerea Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene reprezintă Partidul Liberal Democrat.

Popov are 40 de ani, a absolvit facultatea de jurnalism a Universităţii din Bucureşti şi facultatea de relaţii internaţionale a Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În anul 2003 a absolvit masteratul în domeniul securităţii internaţionale, la Centrul de la Geneva pentru Politica de Securitate. Între anii 1997 şi 2001 a fost prim-secretar al ambasadei Moldovei la Washington, în anii 2001-2004 – şef de direcţie la MAE, reprezentantul MAE la negocierile pentru rezolvarea conflictului transnistrean. În anii В 2004-2009 a lucrat în organizaţii nonguvernamentale, a fost director executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă. În anul 2009 a devenit deputat în Parlamentul Republicii Moldova pe listele Partidului Democrat, iar la formarea guvernului Alianţei pentru Integrare Europeană a devenit viceministru la MAEIE. Este căsătorit, are un fiu şi o fiică. Tatăl său, Mihai Popov, a fost ministru al Afacerilor Externe al Moldovei, Ambasador al Moldovei la Paris şi Bruxelles.

Sursa agenţiei "Infotag" din MAEIE nu exclude posibilitatea altor remanieri de cadre în reprezentanţele diplomatice ale Moldovei de peste hotare. La formarea Guvernului s-a discutat despre posibilitatea de înlocuire a ambasadorilor care au fost numiţi în funcţie la propunerea Partidului Liberal. În AIE-1 şi AIE-2, trei partide s-au înţeles în privinţa distribuţiei funcţiilor de ambasador în diferite ţări. Acest principiu a fost luat în calcul la numirea ambasadorilor în anul 2009-2010. Astfel, la propunerea Partidului Liberal, atunci au fost numiţi în funcţie Ambasadorul Moldovei în SUA, Igor Munteanu, reprezentantul pe lîngă ONU, Vlad Lupan, Ambasadorul în România, Iurie Reniţă, şi Ambasadorul în Estonia, Victor Guzun. Chiar dacă Partidul Liberal nu a intrat în Coaliţia pentru Guvernare Proeuropeană, s-a hotărît ca ambasadorii numiţi să nu fie schimbaţi, deocamdată. În acelaşi timp, conducerea MAEIE insistă ca în caz de remanieri de cadre, în ambasadele Moldovei de peste hotare să fie numiţi în viitor doar diplomaţi de carieră, care lucrează deja la MAEIE. Fostul ministru de externe, prim-ministrul Iurie Leancă, este de aceeaşi părere.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?