X 
Eurovision stiri: 513
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384

Urmașii lui Ștefan”: Statul trebuie să susțină moldovenii din Ucraina (FOTO)

24 aug. 2017,, 10:00   Societate
2176 0

Mișcarea de Tineret „Urmașii lui Ștefan” a participat în perioada 19-22 august 2017 la Festivalul Internațional „Bucuria Neamului”, organizat de către Asociația Tinerilor Moldoveni din Nordul Basarabiei (Cernăuți, Ucraina).

Astfel, pe parcursul acestor zile, Dumitru Roibu, președintele Mișcării de Tineret „Urmașii lui Ștefan”, împreună cu Ansamblul de dansuri populare „VATRA” din com. Tohatin, mun. Chișinău, au reprezentat Republica Moldova la acest eveniment cultural de o mare importanță pentru comunitatea moldovenilor din Ucraina.

Punctul culminant al festivalului l-a constituit concertul festiv, organizat pe data de 20 august 2017 în incinta Casei de Cultură a satului Dinăuți, raionul Noua Suliță, reg. Cernăuți, în cadrul căruia au evoluat circa 15 colective de artiști și interpreți, amatori ai culturii moldovenești și promotori ai acesteia.

În cadrul acestui concert, Dumitru Roibu a ținut un discurs în fața celor peste 400 de spectatori, în care a menționat că moldovenii din țară și cei din afara granițelor trebuie să fie în contact permanent, „trebuie să avem mai multe oportunități de a colabora și de a promova cultura, tradițiile precum și imaginea țării și poporului nostru, oriunde ne-am afla. Statul Republica Moldova are datoria de a susține comunitatea moldovenilor din Ucraina, care este al treilea cel mai mare grup etnic din Ucraina. Trebuie să oferim condiții speciale moldovenilor din Ucraina pentru a putea studia la buget în Moldova, să li se ofere burse studenților ce provin din această comunitate, copiii moldoveni din Ucraina trebuie să se odihnească gratis în taberele de odihnă de la noi, iar la nivel de MAEIE și BRD trebuie să deschidem programe de granturi speciale pentru comunitatea moldovenilor din statul vecin”.

Din discuțiile cu demnitarii din regiune, persoane din administrația raională Noua Suliță și liderii diasporei moldovenești din Cernăuți am ajuns la concluzia că suportul statului moldovenesc pentru conaționalii noștri lipsește, practic, total. Realizările comunității se datorează în mare parte eforturilor proprii și entuziasmului organizațiilor moldovenești din regiune.


În urma discuțiilor cu primarul satului Dinăuți, unde 97% din locuitori sînt etnici moldoveni, am stabilit ca la nivelul organizațiilor non-guvernamentale și grupurilor de tineri, să fie identificate mai multe linii prioritare de activitate, ca tinerii din Dinăuți să poată vizita Republica Moldova și să preia practici care vor putea fi implementate la nivel de localitate.

În cadrul acestui festival, dansatorii din Tohatin au fost premiați cu o diplomă de onoare, dar cel mai mult i-a bucurat faptul că au simțit cu adevărat căldura publicului bucovinean, aducîndu-le bucurie prin dansurile moldovenești specifice centrului țării.

Festivalul din acest an se află la cea de-a doua ediție, iar în cadrul discuțiilor cu organizatorii și inițiatorul acestuia, Dl Sergiu Reabco, s-a decis ca anul următor festivalul să fie organizat în perioada 24-27 august, adică în zilele proclamării independenței Ucrainei (24 august) și a Republicii Moldova (27 august).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?