Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Au fost făcute totalurile Festivalului Internațional „Mărțișor” 2024

3 apr. 15:45   Afiș
2144 0

Artiști din Republica Moldova, dar și de peste hotare au evoluat la cea de-a 58-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor”, care s-a încheiat duminică.

Pe parcursul întregii luni martie, „Mărțișor” a adunat în sălile de spectacol din Chișinău aproape 33.000 de spectatori și alți aproape 15.000 în casele de cultură din 43 de localități. „Mărțișor” mai continuă în cîteva orașe europene, unde actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău prezintă, pentru moldovenii din diasporă, spectacolul „Steaua fără nume”.

„Festivalul din acest an va rămîne în istorie ca cel care a ajuns într-un număr record de localități, 43, acoperind toată Republica Moldova, spre bucuria a aproape 48 de mii de spectatori. Majoritatea caselor de cultură, renovate și dotate cu tehnică modernă în ultima perioadă, au prins viață prin artiștii care au venit să vestească primăvara.

„Mărțișor” a pășit cu încredere pe cele mai mari scene din țară, în Chișinău și în centre raionale, dar și în zeci de sate și orașe, cu recitaluri de muzică clasică, modernă și jazz, recitaluri corale și de orgă, spectacole de operă, balet și dans popular. Festivalul din acest an a găzduit vioriști și pianiști virtuoși, aplaudați în lumea întreagă, dar și nume sonore ale muzicii lirice, ușoare, populare și, mai nou, electrice” – a declarat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Pe parcursul întregii luni martie, rețelele de socializare au abundat de postări ale spectatorilor veniți la concertele susținute de Baletul Național „Joc”, de Formațiile „Noroc” și „Trigon”, Ansamblul „Concertino Accordion Band”, dar și de soliști îndrăgiți, precum Valentina Nafornița, Dumitru Mîțu, Cătălin Josan, Cristina Scarlat, Lilia Istratii, Anastasia Homițcaia, Eugen Negruța, Martina Meola, adunați sub bagheta lui Mihail Agafiţa, prim-dirijor al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”. Doar Filarmonica Națională, Orchestra „Folclor” și Ansamblul „Concertino” au adunat în total peste 6000 de spectatori în capitală și în toată țara, în cadrul a 21 de concerte.

Cei mai mulți spectatori, totuși, peste 17.000, au dat preferință evenimentelor de la Palatul Național „Nicolae Sulac”, care a găzduit și spectacolul de inaugurare a Festivalului, dar și reprezentațiile extraordinare susținute de Orchestra de muzică populară „Lăutarii” - „Lăutarii tradițional” și „Ne-am unit” - „Lăutarii altfel...”, în ritm cu Alex Calancea Band, Cristofor Aldea-Teodorovici Band și Valy Boghean Band. Au fost adevărate explozii de talent și virtuozitate, care au afișat mult-rîvnitul „sold-out” pe afișele de promovare.

Noutatea absolută a acestei ediții a festivalului, „Electric Spring Dance Event”, cu artiști locali renumiți în străinătate pentru muzica electrică în care excelează, a adunat, pe 1 martie la Arena Chișinău, peste 3.000 de spectatori.

Pe 10 martie, la Palatul Național, protagonistul-cheie al spectacolului de închidere a Festivalului a fost Ansamblul de cîntece și dansuri populare „Fluieraș”, într-un concert dedicat împlinirii a 90 de ani de la nașterea dirijorului Serghei Lunchevici. Evenimentul a a adunat pe scenă peste 100 de vioriști de toate vîrstele.

Foarte solicitate au fost biletele pentru spectacolul coregrafic „În căutarea legendei”, susținut de Baletul „Joc” pe scena Teatrului de Operă și Balet „Maria Bieșu”, dar și în alte localități din țară. Iar printre talentații artiști, care au adunat public select la Sala cu Orgă, se numără violonistul Ilian Gîrneț alături de Orchestra Națională de Cameră, dirijată de Nicolas Krauze, și organistul ceh Pavel Černy.

Pentru prima dată, în această primăvară, „Mărțișor” a ajuns și în comunitățile din diasporă. În perioada 6 martie - 12 aprilie, conaționalii noștri din mai multe orașe europene au fost și mai sînt așteptați la spectacolul „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, montat la Teatrului Național „Mihai Eminescu” de Alexandru Cozub. Spectacole au fost planificate pentru Cascais (Portugalia), Frankfurt (Germania), Madrid și Santander (Spania), Padova și Milano (Italia). Urmează Londra (Marea Britanie), Dublin (Irlanda) și la Bruxelles (Regatul Belgiei). Pînă astăzi, „Mărțișor în toată lumea” - acestea este genericul proiectului - a adunat peste 2500 de spectatori.

1
0
1
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?