X 
Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 507

Autorităţile transnistrene au depreciat rubla locală aproape cu o treime

19 iun. 2017,, 14:21   Politică
2731 0

Sîmbătă, 17 iunie, Banca Centrală Transnistreană (BCT) a depreciat cursul oficial al rublei locale aproape cu o treime – de la 11,3 pînă la 15 pentru $1.


Potrivit site-ului BCT, decizia a fost luată după ce vineri Consiliul băncii a aprobat Direcţiile principale ale politicii monetare de stat pentru anul 2017, prin care cursul valutar a fost stabilit în limita a 15-15,5 ruble pentru $1.

"Desfăşurarea deprecierii în comun cu măsurile de reglementare administrativă reprezintă un instrument principal de stimulare a activităţii de afaceri generale, de lichidare a numeroaselor cursuri valutare, de asigurare a creşterii încasărilor la buget din exporturi şi de activizare a repatrierii cîştigurilor valutare", se arată în comunicatul BCT.

Consiliul a aprobat o hotărîre prin care sînt încetate licitaţiile zilnice la BCT şi, începînd cu 20 iunie, banca va efectua permanent intervenţii valutare non numerar în vederea stabilizării situaţiei pe piaţa valutară prin intermediul vînzărilor de valută către băncile comerciale în baza cererilor băncilor, însă nu mai rar de două ori pe săptămînă, în zilele de marţi şi vineri.

Condiţiile-cheie ale intervenţiilor valutare vor fi reflectate în contractele de vînzare-cumpărare a valutei: livrarea valutei străine pentru satisfacerea cererilor – peste 45 de zile: comisionul BCT – 0,5% din cursul oficial; comisionul băncii comerciale este stabilit de bancă de sine stătător.

În vederea susţinerii exportatorilor, în cadrul intervenţiilor valutare este introdusă noţiunea de exportator net, care reprezintă întreprinderea al cărei volum de venituri valutare depăşeşte volumul plăţilor pentru import (mărfuri, lucrări, servicii şi operaţiuni financiare). Identificarea exportatorilor neți va fi efectuată de BCT în baza rapoartelor furnizate de băncile comerciale.

Pentru satisfacerea cererii din partea exportatorilor neți, BCT şi băncile comerciale vor încheia contracte aparte în următoarele condiţii: livrarea valutei străine pentru satisfacerea cererilor – peste 14 de zile: comisionul BCT – 0,25% din cursul oficial; comisionul maxim pentru client – 0,5%.

BCT promite să desfăşoare intervenţii valutare active pe piaţa în numerar prin intermediul băncilor "Agroprombank", "Sberbank" şi "Eximbank", cărora li se recomandă ca, afară de norma dură (limita de deviere dintre cursul de vînzare şi cel de cumpărare a valutei să nu fie mai mare de 5%), cursul de vînzare a dolarilor americani în numerar să nu depăşească cursul oficial cu mai mult de 10%.

Şeful BCT, Vladislav Tidva, a explicat că deprecierea este o măsură necesară, determinată de criza valutară cauzată de fosta conducere a băncii.

Preşedintele Transnistriei, Vadim Krasnoselski, susţine că a fost o decizie dificilă, însă necesară pentru antreprenoriat.

"Mulţi consideră că trebuie echilibrate cursurile oficial şi cel comercial. Ideea principală a fost ca valuta să apară în casele de schimb şi pe piaţa în non numerar. Astăzi ea a apărut. Referitor la inflaţia care ar putea urma după depreciere, vom încerca să minimizăm efectele ei. Preţurile la serviciile comunitare vor rămîne la cursul anterior de 11,3 ruble. În acelaşi timp, majorarea cursului va ajuta la echilibrarea politicii preţurilor cu statele vecine, fapt ce va stopa exportul de valută din Transnistria şi va oferi oportunităţi bune pentru business. Dacă coeficientul inflaţiei va depăşi nivelul stabilit de lege, vom examina măsuri pentru compensarea consecinţelor pentru bugetari şi pensionari", a precizat Krasnoselski.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?