Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Europa a comis trei greșeli istorice în politica energetică

30 iun. 2023,, 08:00   Externe
3035 0

Strategia energetică urmată de țările europene înainte de conflictul din Ucraina conținea trei greșeli istorice.

Fatih Birol, directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), a declarat acest lucru în cadrul unei conferințe la Londra.

"În opinia mea, întreaga Europă, inclusiv Marea Britanie, a făcut trei greșeli strategice istorice în domeniul energetic. Aceste greșeli au afectat politica externă a Europei", a declarat Birol. "Acestea sînt dependența excesivă de aprovizionarea cu gaze dintr-o singură țară, abandonarea energiei nucleare și oportunitățile ratate în domeniul energiei solare", a explicat el.

Potrivit lui Birol, Europa s-a bazat prea mult pe livrările de gaze naturale din Rusia, care a asigurat aproximativ jumătate din necesarul de energie al regiunii în 2019, și nu se poate depinde atît de mult de "chiar și de cea mai prietenoasă țară din lume".

De asemenea, șeful AIE a subliniat că țările europene nu au implementat aproape niciun proiect nou de energie nucleară în ultimele două decenii, care acum generează doar 15% din necesarul de electricitate al Europei, în loc de 30% cît era anterior. În plus, Europa a permis Chinei să devină forța dominantă în dezvoltarea energiei solare, deși în urmă cu 20 de ani Marea Britanie, Germania, Italia și Spania se aflau în frunte, subvenționînd în mod activ energia solară.


"Este ca în cazul maratonului. Dacă ai fost în frunte în primii 10 km ai traseului, nimeni nu îți va da o medalie. Cel care parcurge toți cei 42 km primește o medalie. Europa a avut un start bun, dar nu a ajuns la linia de sosire", a remarcat Birol.

De asemenea, el a avertizat Occidentul împotriva unei alte greșeli pe care țările dezvoltate o pot face atunci cînd construiesc relații cu națiunile în curs de dezvoltare care se confruntă cu o tranziție energetică accelerată. "Dacă noi, Regatul Unit și lumea occidentală, le spunem acestor țări: "Folosiți aceste surse de energie și nu pe acelea", se va produce o ruptură geopolitică între Occident și Africa, care este deja în curs de formare. În Africa există un teren fertil pentru alte țări care vor dori să fie utile", a declarat Birol, îndemnînd națiunile bogate să fie mai active în a le ajuta pe cele sărace în ceea ce privește transformarea energetică. El a subliniat că economia mondială rămîne vulnerabilă la criza energetică globală, peste 50 de țări în curs de dezvoltare care depind de importurile de energie fiind printre cele mai afectate.

2
0
0
1
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?