Eurovision stiri: 513
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384

„Vio-Parc Varnița” a strîns numeroase laude din partea primilor vizitatori (VIDEO)

29 oct. 2018,, 18:00   Societate
4575 0

Zilele trecute, facultatea de Geografie a Universității de Stat din Tiraspol a împlinit 80 de ani de la fondare, iar cu acest prilej, o delegație formată din 30 de persoane, printre care oaspeți veniți din Federația Rusă și România, au vizitat „Vio-Parc Varnița”, comunică Noi.md.

Fascinați de așezările ecologice, de aerul curat și de peisajul rupt din poveste, oaspeții au mărturisit că acest proiect este unul demn de laude, atîta timp cît oamenii sînt „însetați” de tot ce înseamnă bio.

„Proiectul în sine mi se pare extraordinar de bun, e un exemplu de bune practici, chiar dacă cel mai probabil există un import de tehnologie din lumea occidentală sau din spațiul ex-sovietic. Este un proiect bun, este redarea naturii la locul ei. Lumea actuală are nevoie de elementul natural. Nu facem niciun secret – marketingul, cel mai agresiv în momentul de față, tocmai pe asta mizează, pe elementul natural”, a declarat Viorel Paraschiv, venit de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași.

La fel de încîntați de diversitatea „Vio-Parc Varnița” au fost și moldovenii de acasă. Decanul facultății de Geografie a Universității de Stat din Tiraspol spune că i-a plăcut absolut tot ce a văzut aici, inclusiv iazurile care sînt o adevărată minune pe acest loc, unde cîndva se extrăgea nisip și prundiș.

„Mi-a plăcut absolut tot, inclusiv iazurile, plantațiile de pomi și de plante medicinale. Combinația aceasta de pomi fructiferi cu conifere va ajuta ca pe viitor să nu se utilizeze erbicide, fungicide, insecticide pentru distrugerea dăunătorilor pomilor fructiferi, aceasta fiind o armonie în natură", a spus Ion Mironov.


Și Tudor Castraveț, lectorul de la facultatea care a ajuns la frumosul jubileu de 80 de ani, mărturisește că pentru prima dată are ocazia să vadă o asemena minune ecologică pe teritoriul țării noastre, adăugînd că rezultatul final al acestei munci migăloase este impresionant

„Mi se pare un loc extraordinar, o lucrare unicală. Nu am mai văzut în Republica Moldova așa ceva. M-a uimit faptul că, în primul rînd, s-a încercat să se reabiliteze un teren, care, de altfel, ar fi fost total neproductiv și inutil. Probabil că s-a investit foarte mult, este vorba și de bani, și de cunoștințe. Asta este cel mai important – că s-a încercat să se facă ceva, iar lucrurile care se văd aici sînt impresionante”, a menționat Tudor Castraveț.

Venită tocmai de la Edineț pentru a vedea în premieră „Vio-Parc Varnița”, profesoara de georgrafie de la Liceul Teoretic „Vasile Suhomlinski”, Natalia Gladcaia, spune că această muncă imensă depusă la crearea parcului demontrează încă o dată că Republica Moldova are pămîmturi roditoare, iar astfel de schimbări sînt binevenite oricînd.

„Acum, cînd sîntem în căutarea a tot ce înseamnă bio, astfel de schimbări sînt mereu binevenite, mai ales că la noi acest lucru este posibil. Pămîntul nostru este bogat, în pofida faptului că aici a fost pînă nu demult o carieră de nisip și prundiș. Iar noi vedem că, chiar și în așa condiții, putem strînge o recoltă destul de bună și putem tranforma pămîntul nostru. Noi vedem că această porțiune de pămînt, dintre Prut și Nistru, este singura din Moldova care oferă omenirii de toate, mai ales cînd depunem efort”, a declarat Natalia Gladcaia.

Ideea creării „Vio-Parc Varnița” a apărut încă în anul 2012 și aparține conducerii companiei „DAAC Hermes”, care-și propune ca în 2019 această oază înfloritoare să fie deschisă deja și publicului larg. Oamenii vor veni încoace să se plimbe și să culeagă fructe și legume pentru consum, conform principiului „ai cîntărit și ai plătit”. Totodată, aici turiştii vor putea trăi în sînul naturii, alimentîndu-se cu fructe naturale ecologice, şi vor putea participa la crearea noilor preparate cosmetice.

2
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?