X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Ion Ștefăniță: Gardul din Parcul ”Ștefan cel Mare”, distrus în timp de indiferența autorităților

18 apr. 14:15   Capitala
2128 0

Porțiunile lipsă din Gardul care este o carte de vizită a Parcului ”Ștefan cel Mare” din inima capitalei trebuie să fie reconstituite.

Declarația a fost făcută de expertul în domeniul patrimonial și fostul director Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță, pentru redacția Noi.md

Potrivit lui, de mai mulți ani, autoritățile nu întreprind nimic pentru a reconstitui părțile lipsă ale gardului, mai mult decît atît pe an ce trece gardul se distruge tot mai tare.

”Gardul care este o adevărată comoară arhitecturală a orașului, a fost proiectat de A. Bernardazzi în 1860. Încă în 2019 am atras atenția asupra porțiunilor problemă din gardul dat care ar trebui să fie reconstituite. Potrivit Art. 35. – Finanţarea activităţii privind evidenţa, studierea, punerea în valoare, salvarea, protejarea, conservarea şi restaurarea monumentelor se asigură de la bugetul de stat prin Ministerul Culturii, de la bugetele locale, din contul plăţilor pentru arendă, inclusiv din chiria pentru terenul din zonele de protecţie ale monumentelor, din defalcările din beneficiul de pe turism, din venitul întreprinderilor, care stingheresc ocrotirea monumentelor, din beneficiul organelor asigurării de stat, în conformitate cu acordurile încheiate, din veniturile şi donaţiile organizaţiilor care, pe baza statutului lor, ocrotesc monumentele, din fondurile şi donaţiile unor persoane fizice şi juridice, precum şi din alte surse legale. Ministerul Culturii ar trebui să găsească resurse finaciare pentru reconstituirea acestui monument istoric al orașului”, a declarat Ion Ștefăniță.


În 2019, expertul, pe cînd era director al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, a propus un proiect de renovare și restaurare a parcului ”Stefan cel Mare” din capitală, care includea și reconstituirea porțiunilor de gard problemă.

Atunci, expertul spunea că prin acel proiect, tot ce se dorea era ca parcul să fie reparat, dar nu neaparat modernizat așa cum s-a interpretat greșit de societate.

Din diferite motive, proiectul așa și nu a fost dus la sfîrșit.

Potrivit lui Ion Ștefăniță, porțiunile problemă din gard trebuie să fie reconstituite din fontă, în baza proiectelor lui A. Bernardazzi, astfel păstrîndu-se linia arhitecturală a parcului.

De menționat că Gardul parcului familiar tuturor nu este atât de simplu: sunt zăbrele originale turnate după proiectul lui A. Bernardazzi în 1860, în Odesa. Gardul a fost constituit din 461 de elemente, a cântărit aproximativ 54 de tone şi a avut o lungime mai mult de o mie de metri. După uraganele din anii 1865 şi 1885, unele elemente au fost înlocuite, dar, în general, gardul s-a păstrat foarte bine. Iniţial s-a planificat de a înconjura parcul cu un perete solid de piatră, dar arhitectul genial a intervenit la timp.

Redacția Noi.md a adresat o solicitare și către Ministerul Culturii, în care a întrebat dacă autoritățile au alocat un buget pentru reconstituirea porțiunilor problemă din gardul Parcului Ștefan cel Mare, însă la momentul publicării materialului nu am primit nici un comentariu.

De notat că expertul în istoria orașului nostru, Cafegiuд, Alexandru Stucalov a comentat pentru Noi.md situația cu distrugerea parțială a gardului parcului Ștefan cel Mare din Chișinău. Stucalov a menționat că patrimoniul istoric al Chișinăului trebuie tratat cu dragoste, iar părțile lipsă din gard, care reprezintă o carte de vizită al Parcului Ștefan cel Mare din Chișinău, ar putea fi restabilite, dacă se dorește, prin instalarea unor porți noi sau a unor porțiuni de gard realizate în același stil, așa cum s-a procedat anterior, când a fost instalat monumentul lui Alexandru al II-lea, în 1886.

12
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?