Eurovision stiri: 521
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1428
Preşedintele stiri: 4012

Vandalismul în Cimitirul Central continuă (FOTO)

1 mar. 2019,, 11:20   Societate
4034 0

Vandalismul în Cimitirul Central (cimitirul Armenesc) de la Chișinău continuă. În special, a fost vandalizat un alt monument care se află la 25 de pași de biserica situată în centrul cimitirului.

Despre aceasta a scris pe o rețea socială, Mihail Orlov, menționînd că este vorba despre unul dintre cele mai interesante monumente ale cimitirului armenesc, în termeni artistici și istorici: Piatra funerară sculpturală a E. D. Ugrimova, înmormîntată în 1910 și a M. E. Siținscaia (născută Ugrimova) înmormîntată în 1902, transmite Noi.md.

Piatra funerară comună este un exemplu minunat de artă a epocii moderne, combinînd elemente de granit frumos lucrat, garduri forjate și elementul principal al compoziției este bustul sculptural al femeii, realizat în bronz.

Anume acesta a atras atenția tîlharilor vandali. Bustul, care a stat acolo mai mult de un secol, a supraviețuit celor două războaie mondiale și unei revoluții, a fost scos de pe piedestal împreună cu baza de granit atașată de el, dar nu a putut fi furată, căci povara s-a dovedit a fi prea grea.
Un angajat al cimitirului a spus că nouă persoane au mutat cu mare greu bustului mai aproape de căsuța paznicului. Întrebat de ce bustul nu a fost pus la loc, acesta a răspuns că nu este atît de ușor să-l fixeze și, prin urmare, au decis că de acest lucru se vor ocupa urmașii familiei Ugrim și Siținski, care locuiesc în Rusia, dar care vin uneori la Chișinău.

"Iată acum este mementul să vorbim despre semnificația acestor familii pentru Chișinău și chișinăueni și dacă doar rudele sînt responsabile de restaurarea monumentului dintr-un cimitir care are administrație și pază", a scris Mihail Orlov.


El a menționat că soțul Mariei Egorovna Siținskaia, la sfîrșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX era o persoană celebră în Chișinău. Leopold Egorovici Siținski, care a primit o educație medicală excelentă la St. Petersburg și și-a continuat studiile la Paris, Viena și Berlin, iar în 1901 a devenit medicul șef al spitalului provincial din Chișinău. El și soția sa, Maria Egorovna, au acordat mult timp și efort patronajului, iluminismului, organizînd tabere de vară pentru copii. Locuința lor era locul unde se adunau tineri cu idei progresiv, unde aveau loc dezbateri aprinse despre dezvoltarea societății. A participat la aceste întîlniri și tînărul Panteleimon Halippa.

Apropo, această casă de pe strada Meșanskaia, iar acum - Sfatul Țării 57, se păstrată și în prezent. În 1904, Leopold Siținski a fost ales primar, ocupînd acest post după K.A. Schmidt. Siținski a fost, de asemenea, ales membru al primei Dume de Stat în 1906.

Mulți contemporani au remarcat marea influență a familiei Siținski asupra vieții publice din Chișinău. "Aceasta este pagina" arhivelor în aer liber" din Chișinău pe care aproape că am pierdut-o", a spus Mihail Orlov.

El a remarcat că bustul Mariei Egorovna Siținskaia, ascuns de ochii curioșilor de o batistă roșie, este situat la intrarea în cimitir, lîngă un scut gol de foc.
"Administrația cimitirului, legînd pe capul Mariei Egorovna o batistă, așteaptă în mod evident sosirea rudelor Siținskaia. Dar noi ce așteptăm?", a dat o întrebare retorică Mikhail Orlov.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?