Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4024

Transnistria poate rămîne fără gaze

8 iul. 2023,, 15:00   Societate
5882 0

Alexei Miller, șeful gigantului gazier Gazprom deținut de Kremlin, a amenințat cu sancțiuni împotriva companiei ucrainene Naftogaz pe fondul unor dispute legale, declarînd că firma energetică cu sediul la Kiev nu a fost „constructivă” în supravegherea tranzitului de gaze rusești către Europa.

El a mai spus că este „nonsens” ca Gazprom să ia parte la dosarele juridice internaționale inițiate de Naftogaz, transmite noi.md cu referire la mold-street.com.

Naftogaz a declarat în iunie că a întreprins acțiuni legale împotriva Rusiei în Statele Unite pentru a încerca să recupereze prejudiciul de 5 miliarde de dolari acordat acesteia de o instanță de arbitraj de la Haga ca despăgubire pentru bunurile expropriate de Rusia în Crimeea.

„Încărcarile exagerate ale Naftogaz de a continua acest proces vorbesc despre atitudinea sa neconstructivă față de organizarea tranzitului de gaz rusesc către Europa și, în general, despre o atitudine ostilă față de Federația Rusă”, a spus Miller într-o declarație la postul de televiziune Rossiya-24.

„Naftogaz a intentat deja un proces de mai multe miliarde de dolari împotriva Rusiei în instanțele din SUA. Dacă astfel de acțiuni necinstite ale Naftogaz continuă, nu se poate exclude că acest lucru ar putea duce la impunerea de sancțiuni de către Federația Rusă, atunci orice relații între Rusia. companiile și Naftogaz vor fi pur și simplu imposibile”, a spus Miller.


Livrările de gaze rusești către Europa prin Ucraina au fost reduse semnificativ ca urmare a războiului în Ucraina.

Exporturile Rusiei de gaze prin conducte către Europa s-au situat la doar 12,1 miliarde de metri cubi în prima jumătate a acestui an. Anul trecut exporturile au totalizat 62 de miliarde de metri cubi, în scădere de de două ori şi ceva faţă de 2021.

De notat că Gazprom a redus cu circa o treime şi livrările de gaze în Republica Moldova, iar din decembrie 2022, gazele ruseşti ajung doar pentru regiunea transnistreană. În consecinţă o eventuală sistare a tranzitului va afecta cel mai mult regiunea nerecunoscută din stînga nistrului, care poate rămîne nu doar fără gaze, dar şi fără energie electrică.

Efecte negative vor fi pentru toată Republica Moldova, pentru că 80-90% din necesarul de energie electrică este asigurată de Centrala termoelectrică Moldgres din regiunea transnistreană, controlată de grupul Inter RAO EES din Rusia.

6
2
0
5
21

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?