X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Totalizarea anului științific 2022, la Academia de Științe a Moldovei

23 dec. 2022,, 20:00   Societate
3666 0

La Academia de Științe a Moldovei a avut loc ședința festivă de totalizare a anului științific 2022.

Evenimentul s-a desfășurat în format mixt, în Sala Azurie a AȘM și online pe platforma ZOOM.

La ședință au fost prezenți membrii titulari, membrii corespondenți și membrii desemnați ai Secțiilor de Științe ale AȘM, directori ai institutelor de cercetare, rectori ai instituțiilor de învățămînt superior, directori ai agențiilor, cercetători științifici din cadrul organizațiilor din domeniile cercetării și inovării.

Președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu a salutat audiența în numele Prezidiului AȘM, după care a prezentat informații privind totalurile anului științific 2022. Președintele Tighineanu a specificat că luna decembrie, tradițional, este perioada pentru a face anumite totaluri științifice, foarte sumare, întrucît raportul final de activitate al Academiei de Științe a Moldovei pentru anul 2022 urmează a fi perfectat, după cum se va lucra și la raportul asupra stării științei din Republica Moldova, care va fi ulterior prezentat Guvernului și Ministerului Educației și Cercetării.

Președintele AȘM a menționat că începutul anului 2022, părea să fie un an plin de speranțe, planuri și noi idei, doar că acestea au fost spulberate la 24 februarie prin invazia Rusiei în Ucraina, astfel încît a fost necesar de a modifica agenda mai multor activități. În acest context, Prezidiul AȘM a aprobat un plan de acțiuni, care se referea și la fortificarea relațiilor internaționale ale AȘM prin invitarea unor notorietăți din lume pentru a susține prelegeri și a împărtăși din experiența acumulată. „În primele săptămîni ale anului de la tribună AȘM au susținut prelegeri acad. Bogdan Simionescu, vicepreşedinte al Academiei Române și membru de onoare al AŞM; acad. Anatoly Zagorodny, preşedintele Academiei Naţionale de Ştiinţe a Ucrainei; prof. Vladimir Fomin, membru de onoare al AŞM și colaborator al Institutului „Leibniz” de cercetări în domeniul corpului solid și al științei materialelor (Dresda, Germania), care a acceptat să fie coordonatorul platformei „Științele fundamentale pentru dezvoltarea durabilă a societății”. Războiul a corectat activitatea comunității științifice, care s-a pronunțat tranșant împotriva violenței, a condamnat războiul alături de toate forțele democratice, alături de 205 de Laureați ai Premiului Nobel, printre care sînt și membri de onoare ai Academiei de Științe a Moldovei. Mai mult, întru susținerea colegilor din Ucraina am organizat o serie de evenimente și manifestări științifice, cele cu o rezonanță deosebită fiind teleconferința din 9 martie cu participarea acad. Anatoly Zagorodny, președintele Academiei Naționale de Științe a Ucrainei, și a Laureaților Premiului Nobel pentru Medicină, prof. Richard Roberts și prof. Randy Schekman; urmată la 24 mai de Conferința Științifică Internațională „Platforma Europeană pentru Pace”, prin care AȘM a susținut Apelul Academiei Române din 2 martie 2022 către academiile europene de a crea o platformă continentală de comunicare științifică. Procesul care implică într-o mai mare măsură oamenii de știință în restabilirea și menținerea Păcii în lume este continuu. Întru susținerea cercetătorilor științifici din Ucraina s-au pronunțat participanții la conferințele internaționale „Studiul artelor în context european” și „Patrimoniul cultural de ieri – implicații în dezvoltarea societății durabile de mîine”, a punctat președintele AȘM.


Cu ocazia finalizării audierilor publice, Prezidiul AȘM a apreciat activitatea unor reprezentanți ai științei și culturii, care s-au evidențiat în decursul anului, cu distincții ale AȘM.

Medalia „Meritul Științific”, clasa a II-a, a fost conferită:

acad. Mihail Popovici, pentru contribuții substanțiale la dezvoltarea managementului domeniilor cercetării și inovării, realizarea cercetărilor științifice de excelență în domeniul medicinei, promovarea științei pe plan național și internațional, pregătirea cadrelor de înaltă calificare, precum și cu prilejul aniversării a 80-a din ziua nașterii;

acad. Gheorghe Rusnac, pentru contribuții substanțiale la dezvoltarea științifică a istoriei, politologiei și relațiilor internaționale, pregătirea cadrelor științifice de înaltă calificare, precum și cu prilejul celei de-a 80-a aniversare din ziua nașterii.

Cu Medalia „Dimitrie Cantemir” a fost distins:

Dr. Prof. Alexandru Moisiuc, pentru rezultatele cercetărilor științifice de excelență în domeniul ameliorării plantelor de cultură și valorificării durabile a pajiștilor recunoscute la nivel național și internațional, colaborare fructuoasă și contribuții semnificative la pregătirea cadrelor științifice de înaltă calificare din România și Republica Moldova.

Medalia „Nicolae Milescu Spătarul” a fost conferită:

Dr.hab, prof. Gheorghe Popa

Vasile Romanciuc, poet, traducător

Vladimir Beșleaga, scriitor, prozator, traducător, deputat în Primul Parlament al RM

Tudor Țopa, scriitor, jurnalist, deputat în primul Parlament al RM

Dr. Ruslan Baltaga, Institutul Oncologic

Dr.hab., prof. cerc. Maria Gonceariuc

Dr. conf. Elena Muraru

Dr. conf. Gheorghe Călcîi

Dr hab. Nicolai Cervencov

Mihail Muntean, DHC al Academiie de Științe a Moldovei

Dr. Igor Șarov, rector USM

Dr.hab. Alexandru Arseni

Dr.hab. prof.univ. Larisa Șavga

Dr. conf. Tatiana Izverscaia

Tudor Ungureanu, Artist al Poporului, muzician, conducător al ansamblului etno-folcloric „Ștefan Vodă”.

De asemenea, au fost conferite Diplome de Onoare, Diplome de Merit și Diplome de Recunoștință ale AȘM institutelor de cercetare, precum și mai multor reprezentanți ai comunității științifice.

1
2
0
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?