X 
Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Pescuitul scrumbiei ar putea să fie permis pe timp de prohibiție

28 apr. 2022,, 14:30   Societate
3141 0

Pescuitul scrumbiei ar putea să fie permisă, chiar în timpul prohibiției, stabilite pînă la 15 iunie. Un proiect care prevede permisiunea de a prinde această specie de pește a fost înaintată pentru consultări publice de către Agenția de Mediu. Dacă va fi aprobat, proiectul prevede permisiunea de a pescui scrumbia în fluviul Nistru, timp de 33 de zile consecutive, de la 14 mai pînă la 15 iunie inclusiv, în bază de permis.

În proiect se menționează că pescuitul scrumbiei va fi permis doar în cursul zilei de la răsăritul soarelui și pînă la asfințitul soarelui, cu undițe de toate formele și sistemele și lansete, în sectoarele de la barajul Centralei Hidroelectrice Dubăsari pînă la satul Palanca (28 km) şi în brațul Turunciuc.

Totodată, proiectul prevede și niște limite tehnice: numărul de cîrlige pentru un pescar amator nu trebuie să fie mai mare de cinci la toate uneltele folosite, iar captura de pește nu trebuie să fie mai mare de cinci kg pe zi.

Va rămîne interzis pescuitul scrumbiei:

a) la 100 m în amonte și în aval de podurile de peste fluviul Nistru;
b) la gura de vărsare în fluviul Nistru a afluenților Răut, Ichel, Bîc, Botna pe o distanță de 500 m de ambele părți ale gurilor și pe cursul acestor afluenți pe o distanță de 500 m de la confluență, în brațul Turunciuc pe cursul apei pe o distanță de 500 m de la ramificație;
c) în fluviul Nistru de la barajul lacului de acumulare Dubăsari pe o distanță de 300 m în aval;
d) în fluviul Nistru (în sectoarele de la barajul Centralei Hidroelectrice Dubăsari pînă la satul Palanca (km 28) şi în brațul Turunciuc) pe sectoarele de 100 m în amonte și în aval de gurile de alimentare a bălților și lacurilor;
e) în fluviul Dunărea în limitele teritoriale ale Republicii Moldova.


Dimensiunea minimală a scrumbiei care se permite a fi pescuită în fluviul Nistru este de 20 cm. Măsurarea scrumbiei se face de la vîrful cavității bucale închise pînă la baza înotătoarei caudale. Puietul de pește de dimensiuni mai mici decît cea menționată trebuie să fie eliberat în mediul acvatic în stare vie.

Proiectul este supus consultărilor publice pînă pe 5 mai.

4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?