Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Peripețiile unui jurnalist în China: Descoperind magia ceremoniei ceaiului în China

22 aug. 2023,, 18:30   Societate
2537 0

În China, ceremonia ceaiului nu este doar un simplu proces de preparare a unei băuturi, ci o adevărată artă și un mod de socializare. Este un moment în care trecerea timpului încetinește, atenția fiind concentrată pe fiecare pas. În fiecare ceainărie veți fi tratați cu un ceai delicios și vă vor fi dezvăluite la maximum toate aromele și proprietățile benefice ale băuturii.

Locul de naștere al ceaiului este China, unde această băutură era consumată zilnic cu mii de ani în urmă. Conform învățăturilor chinezești, ceaiul este unul dintre "cele șapte lucruri necesare zilnic". Evoluția ceremoniei chineze a ceaiului reflectă dezvoltarea culturii ceaiului în China. La început, ceaiul era cultivat și folosit exclusiv ca plantă medicinală, în principal în temple. Călugării foloseau ceaiul pentru a arăta respect față de natură, umilință și un sentiment general de pace și liniște. De fapt, spiritul ceremoniei chineze a ceaiului este descris ca fiind he (和), jing (静), i (怡), zhen (真), care semnifică pace, liniște, bucurie și adevăr. Călugării considerau că pot manifesta concepte filosofice prin ceremonia ceaiului. Din acest motiv, filosofiile confucianismului, taoismului și budismului sînt prezente în ceremonia chineză a ceaiului. De-a lungul timpului, oamenii nu numai că au recunoscut beneficiile pentru sănătate ale ceaiului, dar s-au bucurat și de consumul acestuia în viața de zi cu zi.

Ceremonia ceaiului în China este, de asemenea, o modalitate de a exprima respect și ospitalitate. O invitație la o ceașcă de ceai reprezintă prietenia și dorința de a împărtăși un moment de pace și conversație. Ceremonia începe cu selectarea frunzelor de ceai de cea mai bună calitate. Apoi, vasele pentru ceai devin protagonistele principale: ceainicul, ceștile, tăvile – fiecare element are propriul rol.

Ceaiul se toarnă cu apă fierbinte (apă fierbinte de la 60 °C la 90 °C, nu apă clocotită). Prima turnare de ceai ("sicha") încă nu reprezintă infuziarea. Nu trebuie lăsat să se infuzeze, deoarece oricum merge la scurs. Prima infuzie este folosită pentru spălarea ceștilor de băut ("chabei") – ceaiul este turnat din ceașcă în ceașcă. Procedurile de spălare a ceștilor se numesc, respectiv, "sibei". În timpul procedurii de spălare, frunzele de ceai încep să se deschidă încet și să emită foarte activ aroma - aceasta este a doua inițiere în ceai. Cam astea sînt toate pregătirile, iar acum urmează consumul propriu-zis de ceai.

Ceaiul preparat este turnat printr-o strecurătoare într-un ulcior, din care este turnat în cești, astfel încît toată lumea să aibă ceai de aceeași tărie. După ce ceaiul este băut, întreaga procedură se repetă din nou pînă cînd ceaiul își pierde gustul și aroma.


Astfel, ceremonia ceaiului în China este o cale spre armonie atît cu natura, cît și cu sine însuși. Este o modalitate extraordinară de a te cufunda în cultură, de a pătrunde adînc în originile sale și de a-i simți respirația în fiecare ceașcă de ceai aromat.

6
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?