Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Opinie: În situații similare celei din 26 noiembrie se apelează la ajutorul armatei

3 dec. 2023,, 21:00   Societate
2743 0

După ce în urma vijeliei din 26 noiembrie, cînd două persoane au murit în mașina care a fost acoperită de nămeți, autoritățile trebuie să creeze în regim de urgență o celulă de criză și să apeleze la ajutorul armatei.

Declarațiile au fost făcut de secretarul general al Platformei DA, Liviu Vovc, în cadrul emisiunii ”Cutia Neagră”.

”Noi înțelegem foarte bine că a fost o situație extremă, o ninsoare abundentă, dar despre aceasta se știa din timp și trebuia de pregătit. Nu este ceea ce s-a întîmplat în aprilie 2017 cînd peste noapte ne-am trezit cu zăpadă și cabluri rupte, se știa că vine viscolul și în acest context trebuiau să sară capetele celor care nu s-au pregătit de acest lucru. Cum s-au pregătit cei din Ministerul Infrastructurii pentru aceea ca să curețe drumurile? Drumul spre Leușeni, a doua zi încă nu era curățat calitativ. Toată lumea derapa și era zăpadă. În al doilea rînd MAI, IGSU trebuiau să vadă cum să se pregătească și nu în ultimul rînd în astfel de situații se formează celule de criză. Cînd am avut probleme în 2017 s-a format celulă de criză, în 2018 s-au format trei celule de criză: Nord, Centru și Sud, iar de fiecare dată a fost implicată armata. Domnul Nosatîi a spus la o emisiune că ei erau pregătiți, dar nu a primit ordine ca să intervină. În 2003 a fost un astfel de viscol și la Șoldănești, într-un sat, era o doamnă care trebuia să nască și ambulanța nu putea să ajungă la ea. A fost ridicată armata, batalionul de la Bălți și cu tancul au ajuns la Șoldănești. Cu tancul au mers să ia gravidă și să o ducă la spital. Cînd oamenii aceștia spun că sună timp de 12 ore și solicită ajutor, spun că este în stare gravă, se simte rău soția, că nu pot să iasă, că deja e acoperită, nu s-a intervenit deloc. Aici problema nu este în 112. 112 a informat mai departe, problema este la nivel de Ministerul de Interne, de IGSU, Ministerul Infrastructurii, la nivel de prim-ministru, care trebuiau să convoace CSE și să facă această celulă de criză ca toți să se adune și să găsească soluțiile cele mai bune”, a menționat Liviu Vovc.

Totodată, acesta a menționat că speră că ancheta inițiată de autorități va dezvălui numele celor care se fac vinovați de tragedia de la Căușeni.

”Tare sper că această anchetă parlamentară să spună cine sînt vinovații, dar cu tot respectul că nu o să scoateți ochii la colegii tot ai voștri”, a punctat Vovc.


La rîndul său, deputatul PAS, Vasile Grădinaru, susține că în primul rînd, demisiile au fost rezultatul neconlucrării între Serviciul 112 și Ministerul de Interne, astfel urmează să se stabilească ce nu a funcționat sau nu s-a procedat corect, în urma audierilor publice, care vor fi efectuate de comisia Securitate.

„Al doilea lucru trebuie să stabilim că aceste persoane au avut posibilitatea să se evacueze de acolo. Au avut cîteva posibilități, dar nu au făcut-o. Nu este în sensul de a micșora responsabilitatea autorităților, care trebuiau să intervină și tocmai de asta Guvernul a făcut cîțiva pași: 1) S-au lăsat cu anumite demisii. 2) I s-a dat însărcinare ministrului de Interne ca în 30 de zile să îmbunătățească protocoalele pe acest domeniu. 3) Urmează imediat ca Serviciul 112 să treacă la Ministerul de Interne”, menționează deputatul PAS.

Reamintim că un bărbat și o femeie de 64 și, respectiv, 63 de ani, au fost găsiți fără suflare pe 27 noiembrie, în mașina blocată printre nămeți, lîngă satul Coșcalia, raionul Căușeni. Cazul este investigat de poliție, iar Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a inițiat o anchetă pentru a stabili dacă tragedia este consecința nepăsării celor care ar fi trebuit să intervină pentru salvarea oamenilor.

4
1
0
4
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?