Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Declarație: Directorul Serviciului 112 nu ar fi purtat răspundere pentru tragedia de la Сăușeni

2 dec. 2023,, 22:00   Societate
3869 0

Directorul Serviciului de urgență 112, Liviu Oboroc, care a fost demis după ce doi oameni au murit în mașina acoperită de nămeți după ninsorile din 26 noiembrie, nu ar fi purtat răspundere pentru tragedia de la Сăușeni.

Declarațiile au fost făcute de vicepreședintele Blocului Puterea Oamenilor, Mihai Stratulat, în cadrul emisiunii ”Cutia Neagră”.

Potrivit legislației, Serviciul 112 nu mai este responsabil din momentul transmiterii datelor privind apelul de urgență la dispeceratele serviciilor specializate de urgență.

„Potrivit Legii 164 din 25.07.2014 cu privire la organizarea și funcționarea de serviciul unic pentru apeluri de urgențe la 112, este art.19 alineatul 2: „Din momentul transmiterii de către serviciul 112 a datelor privind apelul de urgență la dispeceratele serviciilor specializate de urgență, Serviciul 112 și personalul său nu poartă răspundere pentru activitățile ulterioare ale serviciilor specializate de urgență”. Deci, dacă apelînd la 112 ei transmit mai departe, deja mai departe trebuie să se ocupe MAI, IGSU. Deci, Serviciul 112, conform legislației nu mai poartă nicio răspundere. A picat pentru că nu a fost numit de către PAS. Așa vorbește toată lumea, pentru că dacă era numit de către actuala guvernarea, avea să scrie o cerere de eliberare, sau avea să se mai tărăgănească un pic”, a declarat în cadrul emisiunii vicepreședintele blocului Puterea Oamenilor, Mihai Stratulat.

Totodată, acesta menționează că în condițiile în care Republica Moldova s-a pomenit sub nămeți, autoritățile centrale erau oblicate să creeze o celulă de criză și să apeleze inclusiv la ajutorul armatei.


”Astăzi la mine la consultații a venit un pacient care este din Cantemir și a spus că el în noaptea aceea personal cu tractorul a lucrat și a scos inclusiv și echipaje de la IGSU care veneau și se blocau. Chiar a venit o mașină care cheltuit 100 de litri de motorină, a încercat o oră două să mai curățe drumul și cînd au văzut că nu se reușește au plecat. În cazul ăsta cînd avem cod portocaliu care duminică s-a transformat în cod roșu, trebuie să fie o celulă de criză și să intervină inclusiv toată armata și să meargă prin sate. Atunci noi nu avea să avem situația care este”, a declarat Stratulat.

De menționat că în aprilie 2017, cînd peste Republica Moldova, la fel s-a abătut ninsori puternice, atunci pentru a evita cazuri tragice a fost creată o celulă de criză, iar la lucrările de salvarea a fost implicată inclusiv armata.

Reamintim că un bărbat și o femeie de 64 și, respectiv, 63 de ani, au fost găsiți fără suflare pe 27 noiembrie, în mașina blocată printre nămeți, lîngă satul Coșcalia, raionul Căușeni. Cazul este investigat de poliție, iar Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a inițiat o anchetă pentru a stabili dacă tragedia este consecința nepăsării celor care ar fi trebuit să intervină pentru salvarea oamenilor.

18
0
0
3
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?