Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Înalta Curte reia dosarul „Șor” și anunță o pauză pînă mîine

12 iun. 2023,, 21:42   Societate
2397 0

După o pauză de aproape o lună, Curtea Constituțională a reluat, astăzi, examinarea sesizării prin care Guvernul a solicitat verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor” și scoaterea formațiunii în afara legii.

În cadrul ședinței, reprezentanții Executivului, dar și apărătorii formațiunii politice au solicitat instanței să anexeze noi probe la dosar, iar demersurile au fost admise. Nici astăzi Înalta Curte nu s-a pronunțat în privința sesizării, iar președintele Înaltei Curți a anunțat o nouă pauză pînă mîine, notează Noi.md cu referire la moldova1.

Ședința de judecată a început la ora 10:00. În fața Înaltei Curți, tradițional, au venit membrii și simpatizanții Partidului „Șor”, pentru a-și exprima susținerea față de formațiune, însă, după trei ore, aceștia au plecat.

Reprezentanții Guvernului în proces au solicitat instanței anexarea mai multor probe la dosar, inclusiv cu privire la acceptarea cu bună știință a finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat și a deciziei motivate a Curții de Apel, prin care Ilan Șor a fost condamnat la 15 ani de închisoare, pentru escrocherie și spălare de bani, în dosarul „Frauda bancară”. Ei au menționat că solicită anexarea acestor probe acum, deoarece abia pe 30 mai au fost prezentate Guvernului.

Eduard Digore, reprezentantul Guvernului, a cerut anexarea materialelor calificîndu-le drept „pertinente și concludente”.


„Solicităm să fie anexate aceste materiale la materialele cauzei în fața Curții Constituționale, reieșind din faptul că acestea au legătură cu obiectul sesizării, sînt pertinente și concludente.”

La rîndul lor, avocații Partidului „Șor" au cerut instanței să respingă solicitarea reprezentanților Guvernului. Ei susțin că demersul de anexare a probelor suplimentare nu poate fi admis din două considerente - depășirea termenului de depunere, dar și din motiv că probele nu au pertinență în cauza examinată. Apărătorii lui Șor au venit și ei cu solicitări către instanță.

„La data de 8 a fost pronunțat dispozitivul deciziei Curții de Apel Chișinău cu privire la litigiul Partidului „Șor" cu „Victoriabank", în cauza în care am făcut referire despre imposibilitatea de a deține cont bancar și noi solicităm ca instanța să admită această cerere și să atașeze acest dispozitiv al Curții de Apel Chișinău”, susține Vadim Banaru, avocatul formațiunii politice „Șor”.

Magistrații de la Înalta Curte s-au retras în deliberări, iar ulterior, au decis să admită demersurile ambelor părți. Mai tîrziu, președintele Curții Constituționale, Nicolae Roșca, a anunțat că la Înalta Curte a ajuns o scrisoare semnată de procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, care de asemenea a solicitat anexarea mai multor probe la dosar.

În scrisoare se regăsește încheierea din 20 aprilie 2023, cu 9 pagini, și un CD cu probe audio și video.

„Procuratura Anticorupție a expediat pe adresa Curții Constituționale ca anexă la opinia pe marginea sesizării referitoare la verificarea constituționalității Partidului Politic "Șor" un set de acte procedurale din cauza penală, în care se investighează fapta infracțională privind încălcarea modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice sau ale fondurilor electorale în privința acțiunilor membrilor Partidului Politic "Șor"”, a spus președintele Curții Constituționale, Nicolae Roșca.

Avocații formațiunii au calificat cererea drept abuzivă, iar reprezentanții Guvernului au solicitat ca aceasta să fie admisă.

Magistrații s-au restras din nou pentru deliberări și au decis ca materialele înaintate de Procuratura Anticorupție să fie restituite.

Ulterior, avocații care reprezintă Executivul au solicitat instanței să fie dispusă vizionarea a patru materiale video, dar și a mai multor comunicate publicate pe pagina web oficială a Partidului Politic „Șor”, titlul cărora avea legătură cu Federația Rusă, iar solicitarea a fost acceptată.

Totodată, magistrații au respins demersurile reprezentanților Partidului „Șor” privind audierea unor persoane indicate în demersuri, inclusiv a lui Ilan Șor, dar și numirea unei expertize judiciare independente.

La ora 18:00, președintele Înaltei Curți a anunțat o pauză pînă mîine, la ora 10:00.

Alexandru Tănase, care anterior a deținut cîrma Curții Constituționale, a explicat de ce pînă acum magistrații nu au adoptat nicio decizie în acest caz.

„Pentru mine este un mesaj că și în această privință există mai multe subiecte care nu sînt lămurite sau care nu sînt univoc calificabile.”

Amintim că, în luna noiembrie a anului trecut, Executivul a depus o sesizare privind constituționalitatea formațiunii politice. Potrivit reprezentanților Guvernului, există argumente că formațiunea a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și pune în pericol suveranitatea și independența Republicii Moldova.

Reprezentanții partidului politic resping acuzațiile.

1
1
0
0
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?