Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427
Preşedintele stiri: 4009

În Moldova a fost interzisă utilizarea dioxidului de titan în produsele alimentare

19 mar. 18:15   Societate
3040 0

Începînd cu 7 martie, aditivului alimentar E171, dioxidul de titan, nu mai este autorizat pentru utilizare în produsele alimentare Moldova.

Măsura a fost luată odată cu intrarea în vigoare a Regulamentului sanitar privind aditivii alimentari. Dioxidul de titan este interzis în Uniunea Europeană începînd cu anul 2022. transmite Noi.md.

Totuși, unele produse alimentare comercializate pot conține, încă, acest aditiv alimentar. Se întîmplă din cauza că legislatorii au decis să reglementeze perioada de tranziție pentru agenții economici cu privire la produsele alimentare care își pierd conformitatea odată cu actualizarea listelor de aditivi alimentari.

Directoarea executivă a Asociației de consumatori „Ce Consum Eu”, Elena Robu încurajează oamenii să nu mai cumpere produse alimentare care conțin dioxid de titan.

„Aditivul alimentar nu este sigur pentru sănătate, iar prin gestul de a cumpăra nu faceți decît să aduceți venit agenților economici în detrimentul sănătății voastre”, spune Elena Robu.


Dioxidul de titan se utilizează pentru a conferi o culoare albă multor produse alimentare, de la produse coapte și paste tartinabile, pînă la supe și sosuri, sosuri pentru salate și suplimente alimentare.

În 2016, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), a evaluat dioxidul de titan și a stabilit că dovezile disponibile la acel moment nu indicau nicio problemă de sănătate pentru consumatori.

Dar în 2021, EFSA a reevaluat dioxidul de titan și impactul nanoparticulelor sale. După mai multe studii, EFSA a concluzionat că dioxidul de titan de dimensiunea nanoparticulelor se poate acumula în organism, poate rupe șirurile de ADN și poate provoca leziuni cromozomiale.

De atunci, autoritățile europene de reglementare în domeniul siguranței alimentare au stabilit că dioxidul de titan este nesigur pentru consumul uman, din cauza potențialului său toxic.

Studiile pe animale arată că expunerea la dioxidul de titan duce la imunotoxicitate, inflamație și neurotoxicitate. Deși părerile sînt împărțite, unii geneticieni consideră că una dintre consecințele cele mai grave ale genotoxicității poate fi apariția cancerelor.

Totuși, aditivul alimentar E171 rămîne autorizat pentru utilizare în medicamente, atît în Uniunea Europeană, cît și în Republica Moldova.

11
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?