X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427
Preşedintele stiri: 4009

Conducerea PSRM a avut întrevedere cu ambasadorul UE în Moldova

27 apr. 14:31   Politică
3095 1

Ieri, 26 aprilie, Președintele PSRM, Igor Dodon, împreună cu vicepreședintele Parlamentului, președintele fracțiunii BCS, Vlad Bătrîncea, și membrul Comitetului Executiv al PSRM, Olga Cebotari, au avut o întrevedere cu Janis Mazeiks, șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău.

În cursul dialogului, părțile au făcut un schimb de opinii cu privire la situația social-politică și economică din Republica Moldova, dar și din regiune.

Igor Dodon s-a referit la acțiunile de organizare a Marșului Victoriei în ziua de 9 Mai. Președintele PSRM a menționat că acest marș este organizat în Moldova în fiecare an anume pe data de 9 mai, exprimîndu-și îngrijorarea față de decizia autorităților de a marca Ziua Europei la fel pe 9 mai, în Piața Marii Adunări Naționale, deși pînă acum Ziua Europei era sărbătorită pe data de 8 mai, transmite Noi.md.

”Consider că este o provocație din partea guvernării și trebuie de întreprins toate măsurile pentru a evita orice destabilizări”, a remarcat Dodon.

În alt context, liderii PSRM au informat oficialul european despre practicile nocive ale guvernării PAS de a adopta legi cu încălcarea normelor democratice, a legislației naționale și internaționale. Socialiștii s-au referit în special la legea privind pilotarea votului prin corespondență care astăzi a fost votată în lectura a doua.


Potrivit lui Vlad Batrîncea, această lege vine în contradicție cu recomandările Consiliului Europei, nu are avizul Comisiei de la Veneția, contravine angajamentelor Republicii Moldova de a nu modifica legislația electorală în an electoral.

Totodată, s-a menționat că legea adoptată încalcă Constituția RM, în special art. 38, care prevede clar că voinţa poporului se exprimă prin alegeri libere, care au loc în mod periodic prin sufragiu universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. Astfel, în opinia vicepreședintelui Parlamentului, modificarea Codului Electoral în an electoral și stabilirea unor condiții selective de vot pentru concetățenii noștri aflați peste hotare, ar putea pune sub semnul întrebării legitimitatea alegerilor.

Pe finalul discuției, părțile au menționat importanța schimbului de opinii, optînd pentru continuarea dialogului.

28
1
0
1
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?