X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504

Gherciu: Se examinează posibilitatea restituirii integrale a accizei la motorină

3 iun. 2022,, 07:35   Societate
3205 0

Deși se prognozează o roadă de grîu mai redusă față de anul trecut, Republica Moldova nu se va confrunta cu o criză alimentară.

Asigurările sînt date de ministrul agriculturii și industriei alimentare, Viorel Gherciu. Potrivit oficialului, prețul produselor alimentare este influențat de prețurile resurselor energetice, însă pentru a preveni o nouă creștere a costului produselor alimentare, Guvernul va veni cu fonduri suplimentare pentru agricultorii mici și mijlocii, notează IPN.

Ministrul agriculturii spune că din cauza condițiilor climaterice nefaste, este anticipată o roadă mai scăzută de grîu. Totuși, statul va dispune de cantități suficiente de cereale atît pentru consumul intern, cît și pentru export.

„Prognoza pentru acest an, chiar dacă sectorul agricol este unul direct expus condițiilor climaterice, este ca la grîu să avem o roadă de 1 milion de tone. Asta înseamnă cu 30% mai puțin față de anul trecut. Dar această cantitate ne asigură pe deplin necesarul pentru consum intern. Alte 200-300 de mii de tone vor fi disponibile pentru a fi exportate”, a spus Viorel Gherciu în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV.

Ministrul agriculturii recunoaște că în condițiile majorării de către ANRE a tarifului la gaz, și a creșterii zilnice a prețurilor la carburanți, există premise pentru majorarea prețurilor și la produsele alimentare. Totuși, Viorel Gherciu spune că statul va încerca să stopeze creșterea prețurilor la produse, prin subvenționarea agricultorilor. De ajutor vor beneficia, în special, agricultorii care gestionează terenuri de pînă la 400 de hectare.

„Prețurile produselor agroalimentare sînt influențate de toate evoluțiile de pe piață. În acest context, Guvernul ia în considerare intervenția și va lua măsuri de atenuare a creșterii prețurilor. În întreaga lume, modalitatea de a stopa creșterea prețurilor la produsele alimentare este subvenționarea sectorului agricol. Statul acoperă o parte a costurilor investiționale ale agricultorilor. O parte din măsuri deja au fost întreprinse, mă refer la majorarea fondului de subvenționare, rambursarea a 30% din valoare accizei la motorină. Deja am discutat în Guvern ca pentru agricultorii mici și mijlocii valoarea accizei să fie rambursată integral”, a mai spus ministrul agriculturii și industriei alimentare.

Ieri, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au înaintat o moțiune simplă asupra activității Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. Potrivit autorilor moțiunii, situația în domeniul agriculturii s-a agravat dramatic, iar ministrul agriculturii nu are o viziune clară privind dezvoltarea sectorului. Potrivit Regulamentului Parlamentului, dezbaterea moțiunii simple are loc în termen de 14 zile lucrătoare de la data depunerii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?