Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Petrolul scade în preț

15 apr. 16:30   Economie
1665 0

Prețul petrolului a scăzut pe măsură ce participanții de pe piață au redus primele de risc în urma atacului Iranului asupra Israelului, care a provocat pagube limitate.

Despre acest lucru relatează RBC-Ucraina cu referire la Reuters.

Contractele futures pe țiței Brent au scăzut cu 0,2%, la 90,2 dolari pe baril, în timp ce contractele futures pe țiței WTI au scăzut cu 0,3%, la 85,4 dolari.

Atacul, în care au fost folosite peste 300 de rachete și drone, a fost primul atac asupra Israelului de către o altă țară în mai bine de trei decenii, ceea ce a stîrnit îngrijorări cu privire la un conflict regional mai amplu care afectează transportul de petrol prin Orientul Mijlociu.

Dar atacul, pe care Iranul l-a descris ca fiind o represalii pentru lovitura aeriană asupra consulatului său din Damasc, a provocat doar pagube modeste: rachetele au fost doborîte de sistemul de apărare Iron Dome al Israelului și cu ajutorul altor țări.


"Atacul a fost în mare parte calculat în zilele care l-au precedat. De asemenea, pagubele limitate și faptul că nu au existat victime umane au însemnat că, probabil, răspunsul Israelului va fi mai măsurat", a declarat Warren Patterson, șeful departamentului de strategie pentru mărfuri la ING.

Cu toate acestea, a spus el, "este clar că există încă multă incertitudine și totul depinde de modul în care Israelul răspunde acum".

În condițiile în care Iranul produce în prezent peste 3 milioane de bpd de țiței, fiind un producător important în cadrul Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), riscul de aprovizionare include o aplicare mai strictă a sancțiunilor petroliere și faptul că răspunsul Israelului ar putea include un atac asupra infrastructurii energetice a Iranului, a declarat ING.

Însă, în cazul unei pierderi semnificative de aprovizionare, SUA ar putea elibera și mai mult țiței din rezervele sale strategice de petrol, în timp ce OPEC are o capacitate de producție de rezervă de peste 5 milioane de bpd, a precizat ING.

"Dacă prețurile ar crește semnificativ pe fondul restrîngerii ofertelor, s-ar putea presupune că grupul ar căuta să readucă pe piață o parte din această capacitate de rezervă. OPEC nu ar dori ca prețurile să crească prea mult, avînd în vedere riscul de distrugere a cererii", au declarat cei din ING.

Prețul petrolului a crescut pe 12 aprilie, anticipînd un atac de represalii din partea Iranului, atingînd cel mai ridicat nivel din octombrie.

În pofida pagubelor limitate, analiștii se așteptau în această dimineață cel puțin la o creștere a prețurilor pe termen scurt, dar impactul mai mare și pe termen lung al unei escaladări a prețurilor ar necesita o perturbare semnificativă a aprovizionării, cum ar fi restricții asupra transportului maritim în Strîmtoarea Ormuz.

Pînă în prezent, conflictul dintre Israel și Hamas nu a avut un impact semnificativ asupra aprovizionării cu petrol.

"Atacul asupra ambasadei iraniene din Siria și represaliile Iranului au sporit tensiunile în Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, nu ne așteptăm la o reacție imediată a prețului țițeiului, avînd în vedere capacitatea de rezervă amplă și o primă de risc geopolitic deja ridicată", au declarat analiștii de la ANZ Research.

Răspunsul Israelului va determina dacă escaladarea se va încheia sau va continua, au spus aceștia. "Conflictul ar putea fi în continuare limitat la Israel, Iran și proxeneții săi, cu o posibilă implicare a SUA. Doar în cazul extrem vedem că va avea un impact real asupra piețelor petroliere", se arată în document.

Analiștii de la Citi Research au declarat că tensiunile persistente din al doilea trimestru al acestui an au determinat în mare măsură creșterea prețului petrolului pînă la 85-90 de dolari pe baril. Avînd în vedere că oferta și cererea de pe piață au fost în mare parte echilibrate în primul trimestru, orice detensionare ar putea duce la o scădere destul de bruscă a prețurilor pînă la intervalul de 70 sau 80 de dolari pe baril.

"Ceea ce considerăm că nu este luat în calcul în piața actuală este potențiala continuare a conflictului direct dintre Iran și Israel, despre care estimăm că ar putea duce la o creștere a prețului petrolului la peste 100 de dolari pe baril, în funcție de natura evenimentelor", au precizat analiștii într-o notă.

3
1
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?