Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Cum va afecta revenirea muncitorii migranți piața alimentară din Moldova?

9 apr. 2020,, 18:00   Societate
3570 0

Creșterea populației Moldovei din acuza revenirii muncitorilor migranți ar putea contribui la creșterea cererii pentru unele produse autohtone.

Această opinie a fost exprimată de experții proiectului EastFruit, menționînd că, potrivit estimărilor existente, de la începutul anului 2020 și pînă în prezent, în Moldova au revenit cel puțin 100 de mii de persoane – muncitori migranți.

În opinia specialiștilor asociației producătorilor agricoli, acest fapt va afecta semnificativ situația mai multor ramuri ale sectorului agrar al economiei naționale, în special a pomiculturii.

Astfel, spre deosebire de speranțele producătorilor de fructe, struguri și legume, cum cred unii conducători agricoli, reducerea deficitului de lucrători sezonieri pentru efectuarea operațiunilor manuale pe plantații ar putea să nu se întîmple din mai multe motive.

În primul rînd, "campania de frică" din mass-media afectează starea psihologică a oamenilor și deja acum unii săteni se tem să iasă la muncă în cîmp, în grădini și vii din cauza riscului de infecție. În al doilea rînd, un număr semnificativ de migranți consideră revenirea în Moldova drept o măsură forțată și temporară, respectiv, ei planifică în această vară sau în toamnă să revină, în special în Uniunea Europeană, unde agricultorii unor țări deja declară lipsă de forță de muncă.


Totodată, creșterea populației Republicii Moldova din contul migranților, probabil, va contribui la creșterea cererii pentru unele produse "premium" autohtone. În primul rînd la fructe, pomușoare și legume.

În același timp, după observațiile, în special, a legumicultorilor, în acest an este puțin probabil să aibă loc o extindere substanțială a terenurilor agricole, chiar și creșterea a astfel de culturi ca cele rădăcinoase. Pe de o parte, cea mai mare parte a recoltei de cartofi, morcovi, ceapă și sfeclă este recoltată vara și toamna, cînd se prognozează o relaxare a regimului de carantină în legătură cu pandemia și impactul acesteia asupra piețelor alimentare.

Pe de altă parte, deja acum mulți experți nu exclud posibilitatea secetei, care de obicei are un impact negativ semnificativ asupra legumelor din Moldova.

În plus, potrivit unor legumicultori, în acest an, planurile lor de a extinde plantațiile au fost împiedicate de dificultatea de a închiria terenuri. Cultivatorilor de legume le este mai greu să obțină pîmînt decît producătorilor de cereale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?