Transnistria stiri: 1427
Eurovision stiri: 515

Cum arată casa părintească din Bălți a Tatălui lui Guguță

15 iun. 2022,, 20:30   Societate
3981 0

La 20 de kilometri de orașul Bălți, în satul de baștină al lui Spiridon Vangheli, supranumit „Tatăl lui Guguță”, casa părintească a scriitorului a ajuns în paragină.

Lilia Demcenco, nepoata lui Spiridon Vangheli, povestește cu regret că gospodăria poetului riscă să rămînă doar istorie.

„În spatele meu este gospodăria, este casa părintească unde a crescut și a copilărit maestrul Spiridon Vangheli alături de frații și surorile sale. Starea în care este lasă mult de dorit. Este trist, dar asta e realitatea. Stăpînii care au cumpărat gospodăria nu sînt în țară, sînt plecați peste hotare. Sigur că și Maestrul și-ar fi dorit mult ca la baștină să fie casă-muzeu”, a declarat Lilia Demcenco, nepoata lui Spiridon Vangheli.

În gimnaziul din sat care poartă numele scriitorului, casa lui Spiridon Vangheli este fel de frumoasă ca odinioară.


„Așa arăta casa, gospodăria, cu toate acareturile, animalele din curte, cu rîul Răut, unde femeile gospodine ghileau hainele”, a adăugat nepoata lui Spiridon Vangheli.

Ieri, Spiridon Vangheli a împlinit 90 de ani. Femeia spune că scriitorul a avut o copilărie frumoasă și plină de peripeții.

„Aici, pe malul Răutului, vara se scălda cu copiii de seama sa, aici a putut să culeagă înțelepciunea din cărți pe care le citea la lampa de gaz pe întuneric, noaptea, ca să nu-l vadă mama. Se urca în podul casei, își lua lampa cu gaz și acolo a citit primile cărți unde afla despre Mihai Eminescu și alte personalități”, a menționat nepoata lui Spiridon Vangheli, Lilia Demcenco.

Satul nu l-a uitat. Ba mai mult, autoritățile locale intenționează să ridice un bust în cinstea scriitorului și să deschidă un muzeu în care se va păstra opera lui Spiridon Vangheli.

„Ne bucură faptul că intenționăm să deschidem o alee în parcul din ograda Muzeului de Istorie și Etnografie Rîșcani în care în primul rînd trebuie să fie bustul scriitorului Spiridon Vangheli”, a precizat Ulea Calistru, specialist principal în domeniul biblioteci, Secția Cultură

„Un copil trebuie să cunoască toate isprăvile lui Guguță, să se simtă copil și de aceea aici, în satul Grinăuți, va fi instituit un muzeu în care se vor păstra lucrurile personale, cărțile editate, multe obiecte care țin de personalitatea lui Spiridon Vangheli”, a spus Emilia Garbuz, şefa Secţiei Cultură, r. Rîșcani.

„La aniversarea de 80 de ani am decis și i-am acordat gimnaziul din localitate denumirea de Spiridon Vangheli. Astăzi, la aniversarea a 90 de ani, noi sîntem bucuroși și ne mîndrim că „Tatăl lui Guguță” s-a născut anume în satul de pe malul rîului Răut, în Grinăuți”, a menționat Aliona Frecăuțanu, primara c. Grinăuți.

Astăzi, de ziua marelui scriitor, peste 30 de bibliotecari din raionul Rîșcani și-au dat întîlnire în incinta bibliotecii din satul de baștină a maestrului. Împreună cu copii din localitate, aceștia au cîntat, dansat, dar și au jucat scene din opera lui Spiridon Vangheli.

„Așa se omagiază un scriitor și e foarte bine pentru locuitori, lucrătorii din cultură, bibliotecă pentru că pun accent anume pe valorile care se merită. Chiar și la o vîrstă foarte înaintată noi ne regăsim în opera lui Spiridon Vangheli, mai ales cei ce s-au născut la sat”, a spus Feodeosia Butușanu, bibliotecară, BP Corlăteni

„Lucrînd peste 50 de ani în școală am predat operele lui Spiridon Vangheli. Toate sînt frumoase și șotioase, așa cum trebuie să fie un copil, ci nu cu gadgeturile în mînă cum este astăzi. Ar trebuie să alerge așa cum a alergat generația noastră și generația domnului scriitor”, a declarat Alexandra Tcaci, profesoară, gimnaziul ,,Spiridon Vangheli”, c. Grinăuți.

„Copiii deseori vin la bibliotecă. Citesc și recitesc de multe ori cărțile. Trăiesc emoțiile și șmecheriile din cărțile lui Spiridon Vangheli. La mulți ani, Maestre!”, a conchis Svetlana Plămădeală, bibliotecară, c. Grinăuți.

Supranumit Tatăl lui Guguță, Spiridon Vangheli este unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori din Republica Moldova. Maestrul este cunoscut prin cărțile sale pentru copii, precum „Băiețelul din coliba albastră”, „Pantalonia – țara năstrușnicilor”, „Împărăția lui Ciuboțel”. Opera sa a fost tradusă în peste 40 de limbi ale lumii și a apărut în 68 de țări.

1
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?