Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Arma secretă a Moldovei (Foto)

30 aug. 2018,, 16:32   Societate
4286 0

Pe data de 26 august, la Cimișlia, pentru a șasea oară s-a desfășurat Festivalul Strugurilor de Masă, la care au fost prezentați strugurii a 50 de participanți, inclusiv de la Institutul Ştiinţifico–practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare (Viticultură şi Vinificaţie).

La sărbătoare, în mod tradițional, sînt aduşi cei mai buni struguri de masă din toate regiunile viticole ale republicii. Aici poate fi văzut potențialul industriei.

După cum era de așteptat, tonul sărbătorii a fost dat de oamenii de știință moldoveni. La standul Institutului, a fost posibil să discutăm cu proaspătul cîștigător al Premiului Național-2018 - Gheorghe Savin.


Mîndria deosebită a selecţioniştilor - soiurile fără semințe

"Au fost înregistrate șapte soiuri fără semințe, iar în portofoliu mai avem încă cîteva - spune Gheorghe Savin. - Dintre acestea şase au fost aduse la Festival. Soiurile date au fost create special pentru regiunea noastră, situată la granița nordică a viticulturii şi vinificației industriale, aceştia adaptîndu-se bine în ţara noastră. Aceste soiuri rezistă la căldurile din timpul verii de plus 40°C, iar iarna la temperaturi de minus 30°C, dar şi la decalajele de temperaturi bruşte de pînă la + 15°C. Aceste soiuri au un mare potențial genetic, cu care lucrăm încă. Nu am învățat totul despre el încă. Cu atît mai mult că au loc schimbări climatice și noi trebuie să pregătim viticultura prin noi soiuri pentru noi provocări. Sarcina noastră este de a-i „înarma” pe viticultorii noştri cu soiuri cu care să poată intra pe piața internațională ca să facă față concurenței".

Din fotografie puteţi observa că unele soiuri de struguri sînt fără denumire, acestea fiind doar numerotate. Adică, ele se află încă la stadiul formelor care, în denumirile lor neobișnuite, conțin informații despre încrucişarea soiurilor, unde creşte pe sector planta respectivă. Din semințe este crescut răsadul, care este numerotat.

Iar acestea sînt resurse genetice - "pietre de temelie" de diferite mărimi, culori, compoziții etc. Au fost aduse 10 bucăți, în total sînt aproximativ 70. Dintre acestea, oamenii de știință creează noi soiuri. Acestui scop îi serveşte fondul genetic al Institutului, care numără aproximativ 3 mii de plante, create de către cercetători locali, dar şi soiuri străvechi locale și importate din 67 regiuni vitivinicole ale lumii. Genofondul este bogăția noastră națională.

"De aceea, dorim să vă arătăm bogăția diversităţii pe care o avem, asupra ce lucrăm și pentru ce. Vrem să lăsăm ceea ce am reuşit să creăm generațiilor viitoare, pentru ca acestea să continue munca începută de noi, mai ales, că clima promite surprize”, a menţionat cercetătorul.

Ion Bleandur din satul Sireţ, raionul Strășeni creşte pe 10 hectare soiurile de struguri: "Moldova", „Victoria”, “Arcadia”, “În memoria Negrului” și “Strășeni”. Ultimul soi (de struguri negri) a fost pentru mine o descoperire, s-a dovedit a fi foarte gustos. Vîrsta viţei de vie plantată - în medie - 10 ani).

"Mai întîi a fost secetă, la soiurile timpurii, viţa de vie nu reuşise la timp să hrănească strugurii. Apoi, înainte de coacere, au început ploile și s-au dezvoltat boli. Ne-am străduit să cultivăm podgoria. Desigur, există anumite cheltuieli din această cauză, dar calitatea strugurilor recoltaţi este destul de bună. Soiurilor mai tîrzii ploile le-au fost chiar benefice, strugurii au acumulat sevă. În acest an, prețurile cu ridicata pentru struguri sînt de 8-10 lei. Noi nu exportăm. În perspectivă ne-am dori să construim un frigider, ca să putem păstra un timp strugurii, deoarece mai tîrziu aceştia costă mai mult".

Dacă la primele sărbători mulți producători viticoli îşi expuneau în mod independent producţia, în acest an a putut fi observată tendința de participare colectivă, în principal, a asociațiilor raionale. Strugurii nu au fost aduşi pentru a fi comercializaţi. Mai tîrziu însă mostrele expoziției au putut fi cumpărate, de asemenea. Da, strugurii aceştia au fost adevărate capodopere!

Iar aceşti struguri (Consul) erau de vînzare cu 8 lei / kg. Eu am cumpărat struguri "Victoria" albi cu 6 lei / kg.

La unele dintre standuri oaspeţii erau întîmpinaţi foarte ospitalier

Cu muzică

Cu cîntece

Festivalul Strugurilor de Masă a fost organizat de: Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor Strugurilor de Masă, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și de Consiliul raional Cimișlia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?