X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Cum ar putea Moldova să-și crească exportul de struguri de masă

22 feb. 16:45   Economie
1895 0

Serviciul Vamal al Republicii Moldova a anunțat despre diversificarea și majorarea volumului fizic al exporturilor de struguri de masă din Moldova în 2023.

De asemenea, înșiși viticultorii moldoveni consideră ultimul an agricol și de comercializare ca fiind unul dintre cei mai buni din ultimii cinci ani, scrie AgroExpert.md. Înseamnă oare acest lucru că viticultura moldovenească a intrat într-o fază de creștere stabilă a principalilor indicatori economici? Deocamdată nu există un răspuns afirmativ sigur.

În primul rînd, amintim că, potrivit datelor vamale, în anul calendaristic 2023 Moldova a exportat aproape 85 de mii de tone de struguri de masă, în 2022 - aproape 79 de mii de tone, iar în 2021 - puțin peste 67 de mii de tone. În general, în ultimii zece ani, Moldova a trimis pe piețele externe mai mult de 80 de mii de tone de struguri doar de două ori - anul trecut și în 2017, în ceilalți ani exporturile au fluctuat între 50-63 mii de tone. Dar în ultimii trei ani, volumul livrărilor externe a crescut. Care este motivul acestui lucru?

Trebuie să ținem cont de faptul că anul trecut exportul Moldovei de struguri din recolta-2023 a fost de aproximativ 69 de mii de tone, în 2022 țara a exportat aproximativ 49 de mii de tone de struguri, în 2021 - 47 de mii de tone.

În deceniul precedent, viticultorii și comercianții moldoveni lăsau de obicei în frigiderele lor industriale aproximativ 15-25 de mii de tone de struguri de masă din recolta anului precedent pentru a fi vîndute în primele două-trei luni ale anului. Dar în acest an și anul trecut, a fost depozitat pentru vînzarea în ianuarie-februarie un volum semnificativ mai mic decît limita inferioară a intervalului menționat.


În ultimii doi ani, cea mai mare parte a recoltei de struguri de masă din Moldova a fost vîndută în perioada septembrie-decembrie, în timp ce exporturile "în afara sezonului", iarna-primăvara, au scăzut. De aici putem concluziona că perioada de vînzare a strugurilor de masă în Republica Moldova s-a schimbat, anul de comercializare coincide acum aproape cu anul calendaristic.

Apropo, în ultimii ani, o transformare similară a "sezonului de vînzare" a avut loc pe piața moldovenească a prunelor. Specialiștii consideră că astfel de schimbări sînt logice și corecte: cele mai bune (și adesea mai scumpe) fructe, în special cele moi, se vînd în perioada de maturitate optimă și în cele mai bune condiții de consum, adică la scurt timp după recoltare sau după o scurtă depozitare. În același timp, experții recomandă să fie păstrate pentru "vînzările din afara sezonului" în ianuarie-februarie nu mai mult de 10% din recolta de struguri din anul precedent.

O altă concluzie este că creșterea "vînzărilor sezoniere", adică creșterea exporturilor în 2022 și 2023, nu indică neapărat o creștere a recoltei de struguri în acei ani. Estimările privind recolta, din păcate, au fost și rămîn speculative.

În al doilea rînd, colaboratorii serviciului vamal și experții asociațiilor cultivatorilor de struguri indică în principal o creștere semnificativă, de aproape o treime, a prețului mediu angro al strugurilor de masă exportați în 2023 - 0,9 USD/kg - în comparație cu aceeași cifră din 2022. În același timp, analiștii de la EastFruit spun că o parte semnificativă de struguri din recolta-2023 a fost realizată la un preț angro de peste 1 dolar/kg.

Care a fost cauza scumpirii strugurilor de export? Există mai mulți factori care au contribuit la această creștere. De exemplu, președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din Republica Moldova, Gheorghe Gaberi, constată o creștere semnificativă în structura viticulturii de masă a ponderii produselor recoltate de pe plantațiile pe care sînt utilizate tehnologii înalte. În special, potrivit prognozelor sale, în acest an suprafața totală a viilor de tip "Pergola" și "Gable", capabile să producă produse de înaltă calitate de 30-50 de tone la hectar, va crește pînă la 600-700 de hectare.

Nu toate podgoriile dispun de o infrastructură post-recoltare foarte dezvoltată (în special instalații de răcire de urgență), dar au fost înregistrate unele progrese în acest domeniu. Calitatea strugurilor pentru comerț, în special a strugurilor orientați spre export, a crescut în ultimii ani, ceea ce are un impact pozitiv asupra prețului.

Totuși, potrivit directorului executiv al Asociației Producătorilor de struguri de masă din Cahul (APSM), Sergiu Tutovan, exportul unui volum însemnat de struguri de masă din recolta 2023, în mare parte la un preț ridicat, s-a datorat în primul rînd condițiilor specifice ale pieței europene. Și anume, recolta mică de struguri de masă în unele țări viticole importante din Uniunea Europeană din cauza dezastrelor meteorologice (secetă extremă și, în unele regiuni, inundații). Ar fi greșit din punct de vedere strategic să sperăm la o repetare a problemelor de anul trecut în viticultura europeană în 2024. Este mai logic să pornim de la ipoteza că este puțin probabil să existe condiții favorabile pentru exportul strugurilor moldovenești în țările UE două sezoane consecutiv. Prin urmare, o condiție prealabilă mai sigură pentru exporturi stabile de struguri de masă din Moldova în UE va fi munca asiduă pentru îmbunătățirea în continuare a calității producției.

Și, poate cel mai important ar fi să nu acordăm prea multă importanță succesului de conjunctură al strugurilor moldovenești pe piețele externe din anul trecut. În 2024, condițiile de piață se pot schimba semnificativ.

În al treilea rînd, drept o realizare deosebită autoritățile indică diversificarea piețelor. Acest lucru s-a întîmplat și în acest caz. Se pune accentul pe extinderea "geografiei exportului" strugurilor moldovenești: 33 de țări în 2023 și 23 de țări în 2022.

Cu toate acestea, după cum spun, nu fără ironie, unii comercianți, "trebuie să existe o limită pentru orice". Cheltuielile administrative pentru exportul pe cinci sau șase piețe mari și bogate vor fi semnificativ mai mici decît aceleași cheltuieli pentru exportului pe 50-60 de piețe mici și sărace. Există un adevăr și un sens și în această idee.

0
0
0
4
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?