X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Andrei Curăraru: "Așteptăm reacția Consiliului pentru Egalitate cu privire la situația scandaloasă de la Moldova 1"

6 noi. 2023,, 06:30   Societate
4189 0

Postul public de televiziune Moldova 1 a făcut o greșeală foarte mare, nepermițînd candidatului în cadrul dezbaterilor electorale să vorbească în limba în care candidatul se simțea confortabil și în care dorea să vorbească.

Această opinie a fost exprimată de expertul WatchDog în politici europene, Andrei Curăraru, în cadrul emisiunii "Без галстуков" cu Alexandru Stahurschi de la postul de televiziune N4, transmite Noi.md.

El consideră că acest conflict este unul artificial, exprimîndu-și nedumerirea de ce postul de televiziune Moldova 1 a permis o astfel de situație, din moment ce difuzează o mulțime de emisiuni pentru diferite grupuri etnice, începînd cu găgăuzii, bulgarii și romii.

"Cred că și aici sîntem divizați în mod artificial", a declarat expertul în politică europeană al WatchDog.

Andrei Curăraru s-a declarat surprins de lipsa de reacție a celorlalți participanți la dezbatere după ce Dianei Caraman i s-a interzis să vorbească în limba rusă și a părăsit studioul TV, niciunul dintre ei nu i-a propus prezentatoarei să-i dea totuși posibilitatea să vorbească în limba rusă, ei pur și simplu au tăcut.


"Cred că, din nou, la ei pragmatismul a învins principiile, pentru că acolo, la dezbateri, fiecare secundă este prețioasă și ei nu au vrut să piardă secundele. Și-au păstrat timpul electoral", a spus el.

Expertul WatchDog în politică europeană a mai precizat că lui personal i-a lipsit reacția postului de televiziune după incident.

"Aș vrea ca, în primul rînd, postul public de televiziune să-i ceară scuze acestui candidat, în al doilea rînd, să revizuiască acest regulament al lor pentru a permite tuturor să vorbească în limba lor. În al treilea rînd, ar trebui să-i acorde același timp pe care ar fi trebuit să-l aibă doamna Caraman, într-un alt format. Pentru că acesta este un canal de stat. Acolo timpul costă bani, dar principiile sînt mai presus", a subliniat Andrei Curăraru.

El a atras atenția asupra faptului că, la final, au urmat numeroase reacții, începînd cu reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, și terminând cu reprezentanți ai diferitelor organizații care au vorbit despre discriminare, fascism, xenofobie.

"Adică, de fapt, s-a dat un fel de motiv. Toate incidentele de acest gen ele sînt folosite. Dacă ceva poate fi folosit pentru a face rău, cineva îl va folosi. Și pentru mine în acest caz ar fi fost mai important dacă li se dădea de înțeles vorbitorilor de limbă rusă din Moldova că sînt respectați. De ce nu s-a făcut acest lucru? Cred că ar trebui să existe responsabilitate, iar în acest caz măsura responsabilității nu a fost prezentă. Avem o mulțime de grupuri etnice în Moldova și fiecare dintre ele ar trebui să fie ajutat ca să-și păstreze identitatea. Și, în ciuda faptului că, de exemplu, avem cel mai mare grup etnic - ucrainenii, avem foarte puține școli pentru predarea în limba ucraineană și cred că aceasta este o greșeală. Ar trebui să dezvoltăm toate limbile pe care le are Moldova. Ar trebui la nivel de stat să finanțăm festivaluri, serate etnice și așa mai departe. Și atunci cînd vom comunica între noi, ne vom înțelege mai bine", a declarat expertul în politici europene WatchDog.

El a spus că a monitorizat personal situația scandaloasă de la postul de televiziune Moldova 1 și reprezentanții WatchDog au informat grupul de persoane care decid cum a fost folosit acest incident în detrimentul Moldovei.

"Cred că astfel de incidente vor fi tot mai puțin frecvente în Moldova. Personal, aștept reacția Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, care este condus de Jan Feldman. Cred că vom vedea o reacție și din partea Consiliului Audiovizualului. Nu cred că acest incident unic ar trebui să fie pus pe seama prezentatorului. Cred că ar trebui să-l întrebăm pe cel care a elaborat acest regulament. Sînt pentru ca în regulament să fie indicat faptul că o persoană poate vorbi în orice limbă dorește, chiar și în udmurt sau în chineză. Principalul lucru este ca el să transmită gîndurile și aspirațiile sale oamenilor. Cel care a scris acest Regulament actual pentru Moldova 1 este principalul vinovat de acest incident. Trebuie să lucrăm asupra cultivării sentimentului de toleranță în Moldova. Da, prezentatoarea a greșit. Cred că ar trebui să-și ceară scuze public. Dar așa-numitul ”hate speech” împotriva ei este, de asemenea, o încălcare a drepturilor omului", a declarat Andrei Curăraru.

28
1
0
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?