X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Alexei Serebreanschi: "Au existat multe încercări de a obține acces ilegal la informațiile secrete"

22 mai. 2023,, 17:00   Societate
3138 0

Serviciul de informații și securitate are două domenii principale, diferite de activitate – informații și contrainformații, care nu au nici o legătură între ele.

Despre acest lucru a declarat fostul șef al Direcției spionaj extern din cadrul Serviciului Informații și Securitate al Moldovei, colonelul în rezervă Alexei Serebreanschi, în cadrul emisiunii "Без галстуков", cu Alexandr Stahurschi pe canalul N4, relatează Noi.md

Potrivit lui Serebreanschi, tot ceea ce ține de serviciile de informații externe aceasta este o lume aparte și nimeni nu are acces la ele.

"Nimeni nu are acces la informații, la agenți, documente, cazuri. Nimeni din serviciu nu are dreptul să-și întrebe chiar colegul, deoarece acestea sînt informații clasificate. Doar directorul are acces la aceste informații. Chiar și directorul adjunct al SIS nu are acces la informațiile despre serviciile de spionaj", a spus fostul șef al Direcției spionaj extern din cadrul Serviciului Informații și Securitate al Moldovei.

El a menționat că, din păcate, funcția de director SIS este una politică.


"Din păcate, pentru că din 2008 pînă în prezent în aceste funcții au existat numiri politice. De ce spun "din păcate"? Dacă e să ne uităm în țările europene și la alte țări, nu numai din Europa, în SUA, Canada, Australia și așa mai departe, atunci aceștia sînt lideri politici. Și asta e normal. Dar de ce eu spun "din păcate"? La noi așa e primit... Nu știu de ce avem așa o mentalitate, dar cînd este numit un nou director SIS, primul lucru care îl interesează sînt agenții. Cine sînt acești oameni, cum îi cheamă, prenumele, numele, totul îl interesează. Unde sunt, în ce țară, ce fac, ce informații oferă? Și aceasta este o problemă", a spus Alexei Serebreanschi.

"De ce? Pentru că dacă ne vom uita din 2008 pînă în prezent, în majoritatea cazurilor la conducerea Serviciului au venit tineri, de 30-34 de ani. Aceasta este o persoană tînără care încă nu are experiență. Nu înțelege, nu are experiență de viață. Lui, ca oricărui tînăr, nu-i pasă: "Eu sînt directorul, dă-mi o listă cu agenții noștri din străinătate". Nu știu ce se întâmplă acolo acum, dar cînd eu lucram acolo, spuneam: "Nu vă voi da o astfel de listă, pentru că este vorba despre siguranța oamenilor". Și priviți, din păcate, toți conducătorii care au fost din 2008 pînă acum (nu mă refer la actualul director) sînt tineri. Dar din 2008 și pînă acum (foștii colegi mă vor înțelege) cine va garanta acum securitatea informațiilor pe care directorul le-a aflat, de exemplu, din 2008, care conduceq serviciul și a avut acces la toate informațiile, știa numele reale, prenumele, în ce țară persoana lucrează în străinătate și așa mai departe?", a spus fostul șef al Direcției spionaj extern din cadrul Serviciului Informații și Securitate al Moldovei.

Potrivit lui Serebreanschi, dacă au trecut 14-15 ani, este important să știm ce s-a întîmplat în această perioadă în viața acestui om, al fostului șef al serviciului special, cu cine s-a întîlnit, s-a implicat sau nu în politică.

"A prezentat această persoană interes vreunui partid politic, a împărtășit sau nu informații pe care le cunoaște? Pentru că după încheierea activității sale de director, el trebuie să ducă o viață normală, să-și trăiască propria viață. Dar, de obicei, astfel de directori vor să intre în politică. Și pentru ca el să fie atractiv pentru politică, povestește el sau nu, ce a văzut acolo ca director al SIS? Metode, forme ... Dar în străinătate avem oameni care ne întreabă despre siguranța lor. Din această cauză spun că, din păcate, șeful SIS este o funcție politică, deoarece, conform legii, nicăieri nu este stipulat ce pedeapsă este prevăzută pentru un fost șef al SIS care a divulgat informații secrete", a subliniat Alexei Serebreanschi.

El a menționat că problema constă în faptul că șeful serviciului special, atunci cînd se află în funcția de director, nu are restricții. El poate lua orice decizie, are drept deplin și acces la toate informațiile serviciilor speciale, informații și contrainformații, oricăror servicii.

"El poate cere nume de familie, parole și absolut totul, și nicăieri nu este scris despre responsabilitatea sa. De obicei, atunci cînd cineva este numit în funcția de conducere de director SIS, acesta este un consens politic sau al coaliției care îl stabilesc. Înseamnă că ei au un anumit interes și cineva este interesat să afle cîteva informații secrete de la serviciu, ce face, ce știe despre el, despre afacerea lui și așa mai departe. Acest lucru este foarte posibil și, potrivit legii, nicăieri nu există nicio restricție și responsabilitate a directorului pentru distribuirea unor astfel de informații clasificate", a spus fostul șef al Direcției spionaj extern din cadrul Serviciului Informații și Securitate al Moldovei.

Potrivit acestuia, au existat încercări repetate din partea diferitor conducători la diferite etape ale conducerii SIS, de a obține acces la informații foarte importante, clasificate, care au legătură cu agenții și alte cunoștințe speciale pe care nu ar trebui să le cunoască un manager sau altul, care va părăsi apoi această funcție și poate intra în politică.

"Tot ce are legătură cu acțiunile serviciului de informații este extrem de secret și nimeni, nici măcar directorul adjunct al Serviciului, nu are acces la aceste informații, la arhivele de informații, la înregistrări, dosare. Dar cînd eram șeful Direcției spionaj extern, au fost multe încercări. În acea perioadă, nu dau nume acum, nu spun cine, dar au existat multe încercări de a obține acces ilegal la informațiile activității informative externe. Din păcate, în legislație și în noul proiect de lege privind activitatea contrainformativă şi activitatea informativă externă nu există un astfel de punct în care să fie indicat că cineva poartă răspundere. Există doar Codul penal. Dar eu de fiecare dată informam oficial directorul SIS, în scris, am scris în adresa Serviciului de securitate internă și șefului Serviciului. În perioada mandatului meu au existat cinci directori. Timp de aproximativ 7 ani am fost șeful serviciilor de informații străine, am schimbat cinci directori. Pe fiecare dintre ei I-am informat în scris că cineva face tot posibilul pentru a obține acces la informații secrete", a subliniat Alexei Serebreanschi.

11
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?