X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Teodor Cîrnaț, despre legea, care permite retragerea cetățeniei: "Se încalcă principiul statului de drept"

17 mai. 11:54   Politică
2337 0

Teodor Cîrnaț, doctor în drept constituțional, consideră că "legea care permite retragerea cetățeniei persoanelor incluse în liste internațională este încă o metodă de a lupta cu concurenții politici".

Teodor Cîrnaț avertizează că adoptarea unor astfel de practici ar putea duce la o încălcare gravă a statului de drept, transformînd statul în unul polițienesc, notează Noi.md cu referire la canal5.

„Eu nu pot să accept această idee. Un copil de-al meu este într-o listă a altui stat, eu accept poziția acelui stat și, adică, renunț la acel copil. Atunci cînd în familie un copil face probleme, vine vecinul și-ți spune că i-a stricat mașina, tu-i spui, bine că m-ai informat, eu o să mă descurc.

În așa circumstanțe, statul trebuia să-și protejeze propriii cetățeni, dar dacă la mijloc este ceva, să pornească o procedură internă prin procuratură, unde să-i demonstreze vina, că anume așa-i și nu altfel. Dacă noi mergem pe varianta „listei Magnitski”, retragem cetățenia, atunci nu este stat de drept, este un stat polițienesc, cum este în prezent R. Moldova”.

Și fostul Ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, a adăugat că această lege nu este altceva "decît un abuz politic și juridic, care ar trebui examinat de Curtea Constituțională, iar dacă va fi cazul, inclusiv la CEDO".


Deocamdată, nimeni din reprezentanții guvernării PAS nu au comentat aceste declarații.

Amintim că pe 16 mai, proiectul de lege care împuternicește Serviciul de Informații și Securitate să analizeze oportunitatea de a retrage cetățenia subiecților restricțiilor internaționale a fost votat de Parlament în lectură finală.

48
3
0
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?