Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4023

Declarație: Noua Guvernarea a promis depolitizarea instituțiilor statului, dar face totul inversul

21 sep. 2021,, 07:10   Politică
4651 34

La subiectul modificări la Legea Procuraturii au avut loc dezbateri în Parlament, la care reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale și-au exprimat părerile.

„Faptul că nu toate opțiunile au fost luate în considerare, nu înseamnă că am mers pe o latură formală. Această legea urmează a fi aprobată în lectura a doua”, a precizat Virgiliu Pîslariuc, deputat în Parlament din partea Partidului Acțiune și Solidaritate, la dezbaterea publică la tema „Acțiunile guvernării în raport cu instituțiile de reglementare și de control: între decapturare și derapaje democratice”, ediția a 204-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizată de Agenția de presă IPN.

Pe de altă parte, socialistul Nicolae Pascaru spune că Guvernarea a preluat puterea transmisă pe cale democratică și pașnică, în urma unor alegeri democratice, organizate corect de către precedenta guvernare, chiar dacă pînă și în timpul campaniei electorale era acuzată de falsificarea din start a alegerilor.

Potrivit politicianului, guvernarea PAS a promis cîteva lucruri esențiale. Depolitizarea instituțiilor, lupta cu corupția și fortificarea statului de drept, însă în realitatea s-a întîmplat total opusul.

”Statul de drept înseamnă LEGI care se respectă, înțelepciunea politicienilor de a nu subordona instituțiile statului, neimplicarea în justiție. Guvernarea a fost votată masiv, promițînd preceduri corecte și legale, procese corecte în privința celor ce au capturat/subordonat instituțiile. Pînă acum avem, numiri ale șefilor de instituții ILEGAL(CNA), fără concurs”, a menționat Pascaru.

Potrivit lui, au fost făcute modificări ce permit demiterea Procurorului General, intituție independenta, profesionalismul căreia nu este contestat astăzi doar decît de guvernarea care își dorește subjugarea acestei instituții pentru a o folosi drept instrument de persecutare a oponenților politici.Totodată, ANRE, instituția care conform opiniilor experților, și în context rupt de cel regional, mărește cu circa 30% costurile la carburanți. Are vot de neîncredere din partea PARLAMENTULUI, continuă să își facă mendrele după bunul său plac, în timp ce PAS modifică legislația ce permite mărirea zilnică a prețurilor la combustibil, costurile acestora fiind legate de piața internațională și alți factori irelevanți.


”Se încearcă demiterea Consiliului Audiovizualului prin proceduri ilegale, neconforme și absente statului de drept. Astfel, dacă există dubii privind legitimitatea sau profesionalismul membrilor CA, aceștia trebuie să fie acuzați de instituțiile de drept, și nu de partide. Există într-adevăr instituții care prezintă un randament slab, precum Consiliul Concurenței, însă există legi și proceduri legale. Încălcarea procedurilor nu reprezintă nimic altceva decît repetarea practicilor lansate de către PLAHOTNIUC în timp ce captura statul. Nu poți lupta cu capturarea statului sau cu statul capturat prin aceleași metode. Președintele țării, avînd susinerea parlamentului și guvernului, se autoînlătură de la rezolvarea problemelor reale ale cetățenilor, și se ocupă doar de subordonarea politică a instituțiilor de reglementare ale statului. Astfel, sînt create probleme artificiale, în timp ce toate prețurile cresc”, mai spune Pascaru.

Potrivit lui, puterea deplină în stat este o oportunitate dar și un risc. Care din ele se înțelege din primele acțiuni ale guvernării. Din păcate, în urma alegerilor din 11 iulie, ne paște un risc, din lipsa de experiență, echipă profesionistă și dorința reală de a schimba viața cetățenilor spre bine, riscăm să alunecăm într-o nouă eră politică de cenzură, șantaj politic, persecutare și noi clivaje politice pentru divizarea societății.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?