X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Serebrian despre nemulțumirile Tiraspolului: „Nu au fost făcute modificări speciale pentru regiune”

22 ian. 22:16   Politică
2414 0

Modificările la Codul Vamal, care au provocat nemulțumire la Tiraspol, nu vizează expres regiunea transnistreană, ci se referă întreprinderile înregistrate dincolo de malul stîng al Nistrului. În privința acestor întreprinderi se aplică legislația națională deoarece sînt tratate ca și moldovenești.

Precizările au fost făcute de vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, în cadrul ediției de luni, 22 ianuarie, a emisiunii „Новая неделя” de la TV8.

„Codul Vamal va funcționa în egală măsură pentru întreprinderile de pe malul drept și pentru cele de pe malul stîng al Nistrului. Multe voci l-au considerat un document pentru special pentru companiile din regiunea transnistreană, însă nu este deloc așa. În acest cod nu este menționată regiunea transnistreană, ci doar întreprinderile moldovenești. Considerăm regiunea ca partea integrantă a Republicii Moldova. Nu au fost făcute modificări speciale pentru regiunea transnistreană, deoarece nu există un statut pentru această regiune. Dacă ar exista un statut, poate ar exista niște prevederi speciale”, a explicat Serebrian.

Mai mulți locuitori din regiunea transnistreană au protestat miercuri, 11 ianuarie, în apropierea punctului de trecere dintre Varnița și Bender. Potrivit presei din regiune, la manifestație ar fi participat mai multe organizații obștești care s-au arătat împotriva deciziei Chișinăului de a vira taxele vamale din regiunea transnistriană în bugetul național. Unii dintre ei au avut pancarte pe care au solicitat autorităților moldovenești să elimine taxele vamale, deoarece potrivit lor, vor duce la o creștere bruscă a prețurilor.

Decizia Chișinăului de a vira taxele vamale din regiunea transnistreană în bugetul național complică și mai mult relațiile dintre autoritățile de pe cele două maluri ale Nistrului.


În timp ce liderul nerecunoscut al regiunii, Vadim Krasnoselski, afirmă că Chișinăul pregătește o escaladare a conflictului și amenință cu măsuri de răspuns, vicepremierul Oleg Serebrian spune că Guvernul nu se lasă intimidat și nu va ceda.

Noul Cod Vamal al Republicii Moldova, care a intrat în vigoare de la întîi ianuarie obligă toți agenții economici din regiunea transnistreană să achite taxe vamale în bugetul Republicii Moldova. Pînă acum, aceștia achitau taxe doar în bugetul regiunii. Tiraspolul este nemulțumit și spune că din cauza acestei decizii, regiunea va pierde între cinci și 30 de milioane de dolari anual.

În semn de protest, autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol a anunțat că ar putea impune taxe vamale pentru fermierii moldoveni care au terenuri la Dubăsari și va majora tarifele la energie pentru școlile cu predare în limba de stat din regiune. Chișinăul spune că nu se lasă intimidat și nu cedează.

„Concesiuni la capitolul Codului Vamal nu vor fi făcute. Nu era un pas neașteptat cum pretind cei de la Tiraspol, despre proiectul respectiv se discută din 2021. Nu e vorba de 5 -30 de milioane de dolari, este vorba de unu pînă la două milioane de dolari în plus, ceea ce nu este o povară economică enormă. E mai curînd folosit într-un scop propagandistic de către cei de la Tiraspol pentru a găsi o scuză pentru deteriorarea relațiilor și a găsi o scuză pentru o pauză și mai prelungită”.

Autoritățile spun că prevederile noului Cod Vamal reprezintă încă un pas din agenda Chișinăului pentru a include regiunea transnistreană în cîmpul legal și economic al Republicii Moldova și a asigura o concurență loială pentru toți agenții economici. Chișinăul spune că va încerca să găsească o soluție la discuțiile în formatul „1+1” de săptămîna viitoare, iar în caz de necesitate ar putea oferi compensații fermierilor.

Recent, într-o înregistrare video, așa-numitul lider transnistrean, Vadim Krasnoselski a criticat dur decizia Chișinăului de a obliga toți agenții economici din regiunea nerecunoscută să achite taxele vamale în bugetul Republicii Moldova.

„Sînteți niște conducători slabi. Nu înțelegeți consecințele care vor fi după aceste acțiuni. Fără avertizare să impui aceste restricții este o lovitură pentru toată populația regiunii transnistrene. Europa ne-a dat dreptul prin programul DCFTA să avem schimburi comerciale cu UE. Dar ce faceți voi? Faceți tot pentru a pune bețe în roate acestei decizii”.

Krasnoselski a mai învinuit Guvernul de la Chișinău că ar încerca să producă o escaladare a conflictului. Chișinăul respinge acuzațiile.

„Noi sîntem conștienți că situația este tensionată. Nu cred că mai tensionată decît este acum poate fi în sensul politic. Dacă vă referiți la tensiuni militare ele nu pot să aibă loc. Republica Moldova nu pregătește în niciun caz acțiuni de presiune militară sau orice tip de alte acțiuni de intimidare”.

Amintim că, de la întîi ianuarie 2024 a intrat în vigoare un nou Cod Vamal al Republicii Moldova. Documentul are drept scop să uniformizeze și armonizeze legislația națională cu cea a Uniunii Europene și reprezintă unul dintre principalele angajamente asumate de Moldova odată cu primirea statutului de țară candidat la UE.

3
0
0
1
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?